Potrivit datelor furnizate de Copernicus – programul Uniunii Europene care supraveghează planeta și mediul înconjurător – luna septembrie a fost cea mai caldă, la nivel global, din 1940 până în prezent. Nu doar în septembrie ci și în weekendul trecut, în 21 octombrie, foarte multe localități din România, inclusiv București, au înregistrat temperaturi de peste 30°C, ceea ce este o anomalie pentru această perioadă a anului.
Recorduri de temperatură pentru luna septembrie au fost înregistrate în regiuni din nord-vestul și nordul Europei, iar în Belgia și Marea Britanie au fost raportate valuri de căldură la începutul lunii septembrie.
Față de perioada pre-industrială (1850-1900), luna septembrie 2023 a fost cu aproximativ 1.72°C mai caldă. Această anomalie a temperaturii pentru septembrie 2023 este aproape dublă față de recordurile anterioare din 2020.
„Alte seturi de date confirmă observațiile furnizate de Copernicus, un exemplu fiind cel privind temperatura la nivel global și dezvoltat de către Berkeley Earth, o organizație de cercetare independentă. Acest set de date este rezultatul unei analize detaliate a datelor de temperatură colectate de la mii de stații meteorologice din întreaga lume. Conform acesteia, luna septembrie 2023 a fost cea mai caldă lună începând cu 1850 de când se fac observații. Și pentru acest set de date record a fost depășit cu o diferență mare, în acest caz de 0.5°C față de recordul anterior. Noi recorduri de temperatură a fost stabilite pentru 77 de țări cele mai multe din Europa sau de la Tropice”, precizează cei de la infoclima.ro.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, temperatura medie a lunii septembrie 2023 a avut valori între 5,9°C la stația de la Vârful Omu și 22,7°C la stația București-Filaret (valorii medii lunare de peste 22°C fiind înregistrate la unele dintre stațiile meteo din sudul Munteniei și din zona litoralului).
De remarcat pentru această lună este și numărul de zile tropicale, zilele în care temperatura maximă a fost mai mare de 30°C, fiind înregistrate mai mult de 10 zile în sudul Munteniei și Olteniei.
Această perioadă caldă din septembrie a continuat și în prima jumătate a lunii octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!