Vă reamintim, autoritățile statului au decis ca în 2023, românii considerați vulnerabili, precum cei cu pensii mici, copiii și adulții cu handicap, cei care provin din familii care au alocație de susținere etc., să primească 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a-și putea plăti facturile la energie. Ajutorul ava putea fi utilizat până în 31 decembrie 2023, fiind acordat în două tranșe, în februarie și septembrie.
Cardul de energie, distribuit de Poșta Română, este de fapt un voucher tipărit care conține un cod de bare. În baza cardului de energie, clienții vulnerabili vor putea deconta factura de energie indiferent de natura acesteia (energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale pentru încălzire).
În România, de acest ajutor beneficiază aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile, care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile. Distribuirea cardurilor de energie a început în 1 februarie, iar din 20 februarie începe plata pentru facturile curente și restante.
Anumite documente trebuie prezentate obligatoriu, în original, pentru plata facturilor la energie:
- cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal, în original;
- actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original;
- documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante față de furnizorul de energie şi/sau, după caz, fața de asociaţia de proprietari/locatari.
În situația documentelor justificative, certificatul de validare a datoriei trebuie prezentat în original, iar facturile la energie pot fi aduse în original sau pot fi prezentate, pe telefon, în format electronic.
În cazul reprezentantului legal/împuternicitului convențional se va prezenta și împuternicirea în original, actul de identitate al celui împuternicit în original, actul de identitate al beneficiarului de sprijin în original, certificatul de naștere al minorului (în cazul în care beneficiarul este minor).
Dacă o persoană nu este considerată eligibilă, va fi notificată asupra acestui lucru. În acest caz, ea se poate adresa unui call-center, la numărul de telefon 0319966, și să ceară mai multe detalii. Poșta Română a mobilizat peste 50 de angajați care să le ofere solicitanților îndrumare. La call center se pot obține informații referitoare la:
- Calitatea de beneficiar de sprijin;
- Emiterea, distribuirea și valabilitatea cardului de energie;
- Numărul și situația veniturilor pentru colocatarii cu care locuiește beneficiarul de sprijin;
- Situația colocatarilor care se află la aceeași adresă de domiciliu cu beneficiarul ajutorului de sprijin;
- Ce trebuie să facă beneficiarul în situația în care cardul este pierdut/deteriorat;
- Modalitatea de plată a facturilor la energie și a decontării lemnelor pentru foc.
Facturile la energie/datoriile față de asociația de proprietari/locatari pot fi plătite prin servicii de mandat poștal dacă sunt emise începând cu luna ianuarie 2023. În cazul decontării contravalorii lemnelor pentru foc, documentele doveditoare pot fi emise începând cu luna august 2022. Deși cardul de energie este valabil până în 31 decembrie, plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27 decembrie.
Soldul rămas pe card se poate afla prin:
- dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului;
- accesarea site-ului C.N. POȘTA ROMÂNĂ pentru afișarea electronică a acestui sold.
Ghidul pentru folosirea cardului de energie poate fi consultat AICI.
Pe aceeași temă:
Românii vulnerabili vor primi în 2023 un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie
Cardurile de energie, distribuite de la 1 februarie. Cum se vor plăti facturile
Trimite articolul
X“aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile”
Sa se liberalizeze dom’le piata de energie, m#iedragggniiiaaaa!
Dependenta de guvern duce la moarte.
S-a intors comunismul, de fapt n-a plecat niciodata!
Nu mai bine vedeti de ce sunt persoanele respective vulnerabile in primul rand? Cam multi la limita saraciei, hotilor!
-
ᴘᴏᴘᴜʟᴀᴛɪᴀ ᴇ ɪᴍʙᴇᴄɪʟɪᴢᴀᴛᴀ, ɴᴜ ᴠᴇᴢɪ ᴄᴀ ᴀʀᴇ ɴᴇᴠᴏɪᴇ ᴅᴇ “ɪɴᴠᴇsᴛɪᴛɪɪ ɪɴ ᴇᴅᴜᴄᴀᴛɪᴀ ᴠɪɪᴛᴏʀᴜʟᴜɪ”? ʟᴜᴍᴇᴀ ɴᴜ ᴘʀɪᴄᴇᴘᴇ ᴄᴀ ᴜɪᴇ, sᴛᴀᴘᴀɴᴀ ʀᴏᴍᴀɴɪᴇɪ (ᴄᴀʀᴇ ᴅᴏᴀʀ ᴄᴇ ᴀ sᴄᴀᴘᴀᴛ ᴅᴇ ᴄᴏᴍᴜɴɪsᴍ (ᴛᴇᴏʀᴇᴛɪᴄ)) ɪɴsᴇᴀᴍɴᴀ ᴅᴏᴀʀ ᴍᴀɪ ᴍᴜʟᴛ ᴄᴏᴍᴜɴɪsᴍ. ᴇᴜ sᴄᴏᴛ ᴀʙᴜʀɪ ᴘᴇ ɢᴜʀᴀ ɪɴ ᴄᴀsᴀ ᴍᴜʟᴛᴜᴍɪᴛᴀ ᴄᴏʟᴛᴇʀᴍᴜʟᴜɪ ᴅᴀʀ ᴘʟᴀᴛᴇsᴄ ᴄᴇʀᴛɪғɪᴄᴀᴛᴇ ᴠᴇʀᴢɪ sᴀ sᴀʟᴠᴇᴢ ᴘʟᴀɴᴇᴛᴀ. ʜᴀ. ʜᴀ. ʜᴀ. comentariu blocat automat de cenzura comunista.