În cursul zilei de marţi, 4 iulie, 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş în dosarul în care zeci de persoane sunt acuzate că au format două grupuri infracționale organizate care au supus la tratamente inumane beneficiarii din trei cămine din Voluntari și Afumați.
Conform HotNews, DIICOT a anunţat miercuri dimineaţă că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile. Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni, fratele acestuia, Dan Godei, coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, care a administrat afacerea căminelor de bătrâni, scrie Libertatea. Mai mult, Cristina Dumitra se află sub control judiciar, fiind însărcinată în 7 luni.
Din cercetări a reieşit că, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, care nu deținea licență de funcționare, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.
Poliţiştii au făcut apel la aparţinătorii bătrânilor să ia contact cu oamenii legii pentru a primi informaţii despre starea de sănătate şi spitalele unde au fost duse persoanele găsite în azile. Condițiile teribile din căminele de bătrâni au fost dezvăluite încă din luna februarie 2023 de o investigație jurnalistică a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.
„Cred că acest grup infracțional organizat cu complicitatea unor funcționari trebuie să răspundă cât mai repede și îi solicit dlui ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANPIS si AJPIS Ilfov să fie demise”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu.
Controale în toată țara
Astfel, premierul a cerut controale în toate centrele de stat sau private din țară, iar duminică a solicitat o întâlnire la Guvern tot cu privire la această situație.
„Vreau ca și prioritate la toate autoritățile care au atribuții de control o verificare în toată țara a acestor centre de stat sau particulare în ceea ce privește asistența pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități. Să pună umărul Poliția Română, Direcția de Sănătate Publică, ANSVSA-ul, ANPC-ul”, a spus Ciolacu.
Luni, 10 iulie, Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, a dispus controale ale unor echipe mixte în toate unitățile de acest fel din județ. Unul, cel pentru persoane fără adăpost al Fundației Timișoara ’89, a fost închis temporar până la remedierea problemelor.
Premierul a cerut demiteri
Ciolacu a solicitat demiterea șefilor ANPDPD încă de vineri, instituția fiind în subordinea Ministerului Muncii.
„Doresc destituirea din funcția de președinte a Autorității naționale pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, această instituție având un corp de control și atribuții clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire.”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerii Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială, precum și a conducerii județene a acestui organism. De asemenea, șeful Guvernului a cerut demiteri la DGASPC Ilfov și Sectorul 3.
Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat vineri, pe Facebook, că directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 a cerut suspendarea din post până la finalizarea anchetei și lămurirea situației, cerere aprobată de primar.
„Consider că este revoltător și condamnabil ceea ce s-a întâmplat în centrele private de găzduire și asistență care trebuiau să îi apere și protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi. Este inimaginabil că cineva se poate comporta cu atâta cruzime cu alte suflete și sper ca ancheta din acest caz să clarifice toate aspectele în discuție, iar cei vinovați să plătească.”, a scris Negoiță pe pagina sa de Facebook.
Vina se pasează
Ministrul Muncii, Marius Budăi, este „șocat” de situația din cele trei cămine ale groazei din Voluntari și Afumați, dar pasează responsabilitatea principală către Consiliul Județean Ilfov, care are în subordine DGASPC, instituție ce deconta lunar la plată serviciile prestate de aceste centre.
Budăi a anunțat că îi va demite, așa cum a cerut premierul Marcel Ciolacu, pe președintele Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială, Cristina Anton, și pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu. El a susținut că Ministerul Muncii, prin instituțiile subordonate, nu poate închide astfel de centre, ci doar pune informațiile la dispoziția DGASPC-urilor, instituții subordonate consiliilor județene.
Acreditările, retrase
Potrivit HotNews, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a început procedura legală privind retragerea acreditării pentru centrele de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari ale Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”, unde bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale.
Ministerul Muncii a anunțat miercuri că, având în vedere informațiile publice legate de cercetarea penală declanșată în cazul Centrului de Îngrijire și Asistență din Voluntari și al Centrului de Îngrijire și Asistență cu sediul în Afumați, ambele aparținând Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a transmis o adresă către ANPIS prin care a propus retragerea licenței de funcționare a celor două centre. Prin aceeași adresă, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a solicitat sistarea demersului de licențiere și revocarea licenței de funcționare pentru Centrul de Îngrijire și Asistență din Afumați.
ANPIS a început procedura legală privind retragerea acreditării pentru cele două servicii sociale furnizate de Asociația „Sf. Gabriel cel Viteaz”. Conducerea AJPIS Ilfov, care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre, au autorizat definitiv un centru pe 29.06.2023, un centru pe data 10.05.2023 și un centru autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023.
„Domnul ministru o să meargă la briefing să vă arate pozele din dosar care arată că aceste centre sunt niște hoteluri de 5 stele și realitățile pe care le-a găsit presa acolo. Deci anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini și lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea”, a mai spus Ciolacu.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XToti bugetarii care-i sustin pe infractori, care nu-si fac treaba pentru care-s platiti gras in comparatie cu angajatii din privat, care muncesc cu adevarat si care platesc taxe din care-si umplu niste nemernici buzunarele ar trebui arestati, nu control judiciar…arestare !!!!! Aici, nu generalizez.
Doar asa exista posibilitatea ca lucrurile sa fie cat-de-cat normale in aceasta tara.
Doar atat , demiteri ? Tratamentul respectiv se incadreaza la tortura, si intra la categoria crime impotriva umanitatii
demiteri, si distractia continua cu niste dereglati proaspeti, nu?