Femeia era internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași din 29 noiembrie 2022.
„Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul acesteia”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul spitalului.
Tot acolo a mai fost internat un alt pacient cu Flurona, un bărbat de 69 de ani, care s-a vindecat și a fost externat.
Ambii pacienți au prezentat, la internare, dureri musculare, febră, cefalee (durere de cap) și afectare pulmonară (dispnee cu polipnee).
Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat împotriva gripei și a COVID-19.
Simptomatologia Fluronei
„Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului. Încă de la începutul pandemiei ne-am întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceștia va deveni dominant determinând o singură patologie”, adaugă medicul.
Astfel, în cazul Flurona, Roșu spune că simptomatologia este mai „zgomotoasă”. Aceasta determină forme cu o severitate crescută. Până la varianta Omicron nu a existat această coinfecție, fiind o particularitate a acestei subvariante a Coronavirusului, dublată de nerespectarea măsurilor de prevenție.
Medicul sfătuiește populația să se adreseze medicului de familie în primele 24 de ore de la debutul simptomelor, iar dacă acestea persisistă în 48-72 de ore, să se prezinte la spital, să nu recurgă la automedicație sau la scheme de tratament empirice aflate în urma discuțiilor cu rudele sau prietenii, aerisirea spațiului în care locuim sau ne desfășurăm activitatea, respectarea măsurilor de igienă – spălarea mâinilor și a alimentelor, evitarea spațiilor cu aglomerări populaționale, iar dacă acest deziderat nu poate fi atins, purtarea măștii de protecție, o alimentație bogată în legume și fructe.
Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, spune că este de așteptat ca în viitorul apropiat să existe mai multe astfel de cazuri de gripă și COVID în același timp – „Flurona”, dar fără să fie vorba de o explozie.
„Cum îi spune şi numele, Flurona înseamnă flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal, flu, rona, de la corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puţine.
În timpul pandemiei am mai vorbit despre Flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România.
În prezent, ceea ce este diferit este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a declarat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.
Potrivit acestuia, simptomatologia este destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuată: stare general brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale.
Riscul de complicații crește
Evoluţia poate să fie imprevizibilă sau mai bine spus riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care o persoană le are pe amândouă, mai ales una vulnerabilă, în vârstă, care are boli cronice sau o persoană supraponderală. O atenție sporită ar trebui să fie pentru cei mici, până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii, a explicat dr. Marinescu.
Medicul recomandă testarea cu testele rapide care se găsesc în farmacii. Dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital, spune el.
Tratamentul se aplică pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale – unul pentru gripă, unul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente precum corticoterapia.
„Aş spune totuşi că trebuie să vedem partea plină a paharului. Nu este un capăt de ţară, nu demonstrează nimic deocamdată nici pentru virusurile gripale, nici pentru SARS-CoV-2, că avem o virulenţă sporită, mă refer la ele luate separat. În al doilea rând, este vorba despre o perioadă scurtă, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de câteva săptămâni de maximă intensitate.
Foarte probabil că din finalul lunii ianuarie vom ajunge la un trend descendent în ceea ce priveşte gripa. Şi atunci lucrurile clar se vor aşeza, deşi vom avea probabil şi în martie cazuri, dar vor fi rare”, a adăugat dr. Adrian Marinescu.
Trimite articolul
X“flurona” 🤡🤡🤡🤡🤡🤡
O jucarie noua pt creduli. Incolonarea la doza 12
-
😀
In general cine ajunge prin spital se lipeste de o nosocomiala si daca are imunitatea frageda e gata. Daca mai adaugam la asta si interesul si priceperea eroilor din linia intai, e clar ca se externeaza in sac negru de acolo
Haha.Eram sigur ca nu veti uita sa precizati ca nu erau vaccinati.A scazut interesul oamenilor pentru vaccinarea anticovrig si acum incepe din nou o mica isterie numita fluorona…poate mai musca careva sa se impunga cu inutilul “vaccin”anticovrig.
-
Ciudat cum la astfel de cazuri isi aduc aminte toti sa mentioneze ca persoana era nevaccinata, dar la toate mortile subite intamplate dupa 2021 nu mai mentioneaza nimeni daca mortii erau vaccinati sau nu. Abia asteapta sa prinda un nevaccinat. Nimeni n-are raspunsuri pentru tinerii, sportii care au cazut secerati in ultimii 2 ani fara sa fi avut probleme de sanatate. Explozia de cancere noi sau recidive in ultimii 2 ani rupe orice record, dar sa nu intrebam de la ce se trage. Singurul lucrul pe care il au toti in comun e secret fiindca esti conspirationist daca afirmi adevarul
-
😀
-
-
😀
Flurona, Faiona si Schreck .
Cine conduce teatrul asta ieftin la nivel mondial cu pandemii fortate prin folosirea unor virusi creati in laborator, razboaie regizate conduse de actorasi penibili si alte aberatii care sunt si vor mai veni clar sunt niste psihopati si initiatori ai genocidelor la nivel mondial.Sfarsitul e aproape…
-
😀