Duminică, 12 iunie, guvernul a emis o nouă ordonanță de urgență ca răspuns la greva din Învățământ. Astfel, probele de competențe de la Bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din liceu, dar există și alte măsuri destul de importante. Pe de altă parte, executivul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, iar acum se așteaptă un răspuns al federațiilor sindicale.
Măsurile luate de guvern duminică sunt trei la număr. Probele de competențe de la Bacalaureat, cele inițial amânate pentru două zile, nu se vor mai da și vor fi echivalate cu notele de la clasă. Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, și aceea amânată deja de două ori, se anulează de tot, iar concursul de titularizare în învățământul preuniversitar rămâne cu o singură probă, cea scrisă, fără inspecție la clasă.
„În ceea ce priveşte schimbarea structurii probei în cadrul concursului de titularizare, respectiv renunţarea la inspecţia la clasă/la probele practice, precizăm că măsura este justificată de faptul că, în acest moment, mai mult de 60% dintre inspecţiile sau probele practice la clasă sunt neefectuate. Dacă cei peste 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să desfăşoare inspecţiile/probele practice la clasă nu s-ar fi putut prezenta la concurs, ar fi existat consecințe la nivel de sistem, la începutul anului şcolar viitor, în ceea ce priveşte resursa umană din unităţile de învăţământ”, precizează Ministerul Educaţiei, potrivit Agerpres.
În privința metodologiei de echivalare a probelor de competențe de la Bacalaureat cu mediile din liceu, există un proiect de ordin de ministru al Educației. De exemplu, la proba de limba și literatura română/maternă, o medie între 5 și 6,99 ar însemna nivel „utilizator mediu”; una între 7 și 8,49, „utilizator avansat”; iar una peste 8,50, „utilizator experimentat”. La proba de limbă străină, s-ar acorda calificativ A1 pentru o medie între 5 și 5,99; A2 pentru o medie între 6 și 6,99; B1 pentru o medie între 7 și 8,49; B2 pentru o medie de peste 8,50. La competențe digitale ar fi aproape la fel, atât că, în loc de calificative, vor fi patru niveluri: „utilizator începător”, „utilizator de nivel mediu”, „utilizator avansat” și „utilizator experimentat”.
O nouă ofertă pentru profesori
Începută pe 22 mai, greva generală a profesorilor a dus la mai multe probleme în sistemul de educație: imposibilitatea încheierii mediilor, amânarea unor examene și incertitudini cu privire la organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului. În primă fază, guvernanții nu au fost prea deschiși spre compromisuri. De abia din a doua săptămână a grevei generale s-a discutat de majorările salariale cerute de sindicaliști. În prima zi a lunii iunie a fost emisă și o ordonanță de urgență cu o creștere salarială de 1.000 de lei pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și de 400 de lei pentru cadrele nedidactice, valori brute, începând încă din această lună. În plus, au fost promise și majorări salariale, în trei tranșe, începând din luna ianuarie 2024. Promisiunile fuseseră cuprinse într-un momerandum a cărui valoare juridică a fost contestată de sindicaliști.
Duminică, 12 iunie, însă, a fost făcută și o altă ofertă, una care cuprinde sume anuale pentru formarea profesională – 1.500 de lei pentru personalul didactic și 500 pentru cel nedidactic – și promisiunea că viitoarea creștere salarială se va face în două, nu în trei tranșe. De această dată, angajamentul guvernului va fi luat printr-un OUG.
„Am agreat, împreună cu partenerii sociali, creșterea salariilor personalului didactic și didactic auxiliar cu 25%. Începând cu anul viitor, prin noua lege a salarizării, salariul debutantului va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Procentul de 40% din vechea ordonanță de urgență va crește la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024. Vom acorda sume de formare profesională de 1.500 lei anual, în luna octombrie, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, și de 500 de lei anual, pentru personalul nedidactic. În cursul zilei de astăzi vom pune în transparență publică proiectele de acte normative pentru instituirea acestor măsuri, iar în ședință de Guvern pe care am convocat-o mâine le vom aproba”, a declarat duminică premierul Nicolae Ciucă.
Sindicaliștii precizau că vor oferi un răspuns la această ofertă luni dimineață. Până la momentul redactării acestui articol, acesta încă nu a venit. Guvernul ar urma să se întâlnească luni, de la 11:30, pentru a adopta OUG-ul care să cuprindă aceste măsuri.
Pe aceeași temă:
O nouă amânare pentru Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VI-a
Trimite articolul
XEchivalati media 8 la Loga cu media 8 de la un liceu Argricol de la Cocotatii din Deal?
Mai gandeste cinecva in ministerul ala sau doar se peticesc lucruri?