„Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul General.
Nițu spune că nici nu a solicitat și nici nu a beneficiat de coloană oficială și că i s-a asigurat doar un dispozitiv de însoțire și de protecție.
„Constând în lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv <folosirea coloanei oficiale fără drept>, doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015: nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege, mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie, stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei, măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”, mai subliniază Tiberiu Nițu în comunicat.
Tiberiu Niţu a fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 16 mai 2013, el fiind numit pe această funcție pe o perioadă de trei ani.
Înainte de a ocupa funcţia de procuror general al României, Niţu a fost din septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea. Acesta a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani, informează Mediafax.
Tiberiu Niţu s-a născut la 31 iulie 1971. Și-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, exercitând ulterior următoarele funcţii: februarie 1999 – februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti; martie 2005 – iulie 2006 procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; august 2006 – iunie 2008, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, mai notează Mediafax.
UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a acceptat demisia lui Tiberiu Nițu.
Administrația Prezidențială a confirmat, pentru Mediafax, că Președintele României, Klaus Iohannis, a acceptat demisia procurorului general Tiberiu Niţu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!