Codul de etică urmează să fie elaborat de Ministerul Eucaţiei până în 15 iunie şi va fi valabil, pentru învăţământul preuniversitar, timp de 20 – 30 de ani.
„După ce am aprobat strategia anticorupţie, vom aproba şi codul etic şi vom discuta despre problema de nedemnitate profesională, pentru că, atunci când discutăm de nedemnitate profesională, persoana care a fost sancţionată pentru acest lucru să nu mai poată niciodată să facă parte din acest corp profesional”, a declarat, marţi, secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale, Gabriel Ispas.
Până acum, la Ministerul Educaţiei au ajuns 299 de sesizări de corupţie, dar nu toate au fost confirmate.
„Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toţi actorii să facem un învăţământ mai bun, (…) nu discutăm numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat în otreapa societăţii. Sunt atât de mulţi profesori cu calităţi extraordinare, încât astfel de specimente nu trebuie să întineze imaginea corpului profesional”, a mai spus Ispas.
Iniţiativa de stopare a corupţiei din sistemul de educaţie românesc vine în urma mai multor cazuri, prezentate de mass-media, în care profesori cereau şi primeau bani sau cadouri de la elevi şi părinţii acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!