Odată încheiate toate procedurile, populația va putea accesa ambele programe de la jumătatea lunii mai. Varianta 2017 a programelor se axează pe susținerea achiziționării de automobile electrice sau cu grad minim de poluare.
„Programul din 2017 vine cu ecotichete care pot ajunge şi la 10.000 de euro pentru maşini electrice. Vorbim de un nivel ridicat al susţinerii achiziţiei de astfel de autoturisme şi comparabil cu cel practicat de state europene dezvoltate. Am crescut sumele inclusiv pentru maşinile hibrid electrice, de la aproximativ 1.000 de euro, cât era anul trecut, la aproape 5.000. Cred că aceste tipuri de maşini pot fi o soluţie bună pentru aglomerările urbane din România până când vom construi o reţea de alimentare a autovehiculelor pur electrice”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.
În cadrul programului Rabla, pentru casarea unui autovehicul mai vechi de opt ani se vor acorda 6.500 de le pentru achiziționarea unui automobil nou carea generează maximum 130 g CO2/km. La această sumă se pot adăuga un ecobonus de 1.700 lei, dacă autovehiculul nou achiziționat este hibrid şi un ecobonus de 1.000 lei, dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km, precizează Mediafax.
Participarea la programul Rabla Plus nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate. Persoanele care vor să cumpere un autoturism nou 100% electric pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru vehicul electric-hibrid pot primi un ecotichet cu o valoare de 20.000 de lei.
Cele două programe pot fi cumulate astfel încât o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziţia unui autovehicul 100% electric sau electric-hibrid, cât şi de prima de casare acordată prin Rabla clasic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!