În programul de guvernare se menţionează majorarea salariului minim pe economie, progresiv, până la 1.100 de lei, până în 2016. Dar creşterea este de fapt o diminuare dacă luăm în calcul fostul program al Cabinetului Ponta, cel convenit cu PNL. În 2012 USL a promis că până în 2016 salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei.
Guvernanţii s-au gândit şi la contribuţiile de asigurări sociale, la modificarea TVA şi la sistemul de impozitare.
„Revizuirea sistemului de impozitare şi combaterea evaziunii fiscale; pe termen mediu,stabilirea unei cote reduse de TVA la produsele agroalimentare de baza cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar. Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare. Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite”, îşi propune Guvernul Ponta III.
În domeniul energiei, Programul de guvernare prevede că „România va urmări împlinirea angajamentului asumat ca stat membru al Uniunii Europene de atingere a 24% din consumul total de energie din surse regenerabile până în anul 2020”.
Săptămâna viitoare, cel mai probababil marţi, premierul Victor Ponta, alături de miniştrii, va merge în Parlament pentru a prezenta Programul de guvernare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!