Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor întâmpină obstacole la comisiile parlamentare care ar trebui să dezbată şi să se pronunţe asupra actului normativ. Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD) susţine, într-o declaraţie pentru NewsIn, că întârzierea privind elaborarea unui aviz se datorează aşteptării unui punct de vedere al Guvernul legat de toate pensiile speciale, pentru ca deputaţii să-şi facă “o imagine mai clară”.
De altă părere este preşedintele Comisiei, democrat-liberalul Daniel Buda, care neagă necesitatea de a primi un document din partea Executivului, însă explică faptul că deputaţii jurişti au avut nevoie de timp pentru a face amendamente la proiect.
La rândul său, preşedintele Comisiei privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, Gheorghe Bîrlea a precizat pentru NewsIn că şedinţele în care ar trebui să se elaboreze un raport asupra propunerii de eliminare a pensiilor speciale nu s-au putut desfăşura din cauza lipsei de cvorum. Bîrlea a anunţat că următoarea şedinţă este programată luni la ora 12.00, însă şi-a exprimat rezervele cu privire la prezenţa membrilor forului, care sunt plecaţi în campanie.
“Situaţia este mai complicată cu întrunirea cvorumului, membrii Comisiei fiind prinşi de febra electorală. Din păcate nici săptămâna aceasta nu s-a întrunit cvorumul, unii colegi au fost plecaţi şi în străinătate. A lipsit şi secretarul de şedinţă, iar în absenţa acestuia nu pot începe lucrările Comisiei, deşi sunt interesat să termin cât mai repede problema. Propunerea legislativă are toate avizele necesare, trebuie doar discutată” a explicat senatorul PDL Gheorghe Bîrlea.
Secretarul forului, udemeristul Kerekes Karoly recunoaşte că a lipsit la şedinţa de săptămâna aceasta şi spune că va lipsi şi la cea programată luni, adăugând că va avea timp de Comisie abia după alegerile din 7 iunie. “Suntem şi noi în campanie, abia după ce se va termina cu alegerile vom avea timp pentru şedinţele Comisiei” a susţinut deputatul UDMR.
Dar, pe lângă absenţa parlamenterilor din Comisia pentru Statut, mai este un impediment, a explicat Kerekes Karoly: Comisia nu este în măsură să dezbată propunerile legislative cu care este sesizată, întrucât nu are aprobat încă ”proiectul de statut de funcţionare”. “Până când nu e aprobat, Comisia nu poate lucra oricum” a conchis Kerekes Karoly.
Parlamentarii PDL au redepus, pe 23 februarie, proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, iniţiativa legislativă fiind susţinută de 102 deputaţi. Biroul Permanent al Camerei a aprobat la 2 martie solicitarea iniţiatorilor ca proiectul să fie dezbătut în procedură de urgenţă. Iniţial, Comisia juridică avea termen de eliberare a avizului 11 martie, iar Comisia de Statut- 18 martie, pentru depunerea raportului. Termenele nu au fost respectate, astfel că Biroul permanent este pus în situaţia de a decide, la 30 martie, prima prelungire a termenului de depunere a raportului -pentru 13 aprilie. Cu trei zile înainte de împlinirea acestui termen, Biroul permanent acceptă o nouă amânare a datei raportului, secretarul Camerei, Sever Voinescu anunţând că noul termen este 30 aprilie.
Punctul de vedere al Guvernului, de care amintea deputatul PSD Florin Iordache, a fost înregistrat la Parlament marţi, 19 mai. Deoarece Guvernul a fost solicitat să exprime un punct de vedere legat de toate pensiile speciale, în document se menţionează că “în situaţia în care se doreşte un sistem unic de pensionare care să elimine orice posibilitate de discriminare (..) apreciem ca fiind necesară modificarea în clar, pe articole, a fiecărei legi care reglementează instituirea pensiei de serviciu ca derogare de la legea cadru, respectiv Legea nr.19/2000.” “Având în vedere obiectul de reglementare al acestei propuneri legislative, considerăm că Parlamentul este singurul în măsură să se pronunţe asupra adoptării acesteia“, se mai menţionează în documentul transmis de Guvern, sub semnătura premierului Emil Boc.
Primul proiect de lege de aliniere a pensiilor aleşilor la nivelul stabilit prin Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii a fost iniţiat în toamna trecută de deputatul PDL, Cristian Rădulescu, însă, imediat după alegeri, fiind o nouă legislatură, proiectul a fost clasat de noua conducere a Parlamentului.
În momentul de faţă, Legea 96/2006 stabileşte cuatumul pensiei la nivelul de 80% din indemnizaţie, în cazul celor care au deţinut cel puţin trei mandate. În situaţia în care aleşii au obţinut doar unul sau două mandate, cuantumul pensiei scade cu 40%, respectiv 20%, iar în cazul mandatelor incomplete suma se diminuează sau se majorează proporţional. Totodată, pensiile se actualizează în maximul 6 luni de fiecare dată când indemnizaţiile senatorilor şi deputaţilor se modifică.
sursa: NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!