În timp ce o lume întreagă strigă „Save Roşia Montană” şi pe tot Globul se fac manifetaţii pentru oprirea proiectului de exploatare de la Roşia Montană, minerii din localitate fac propriul protest. 33 de ortaci s-au blocat în subteran, în mina Cătălină-Monuleşti şi refuză să iasă la lumină până când nu vor discuta cu guvernanţii.
Minerii sunt disperaţi pentru le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, cred că îşi vor pierde slujbele. Alături de minerii de sub pământ se află aproximativ 300 de persoane care se adună zilnic în faţa intrării în mină. Într-o situaţie dificilă se află şi alţi 350 de angajaţi ai companiei miniere, care au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră tot la 1 octombrie.
22 de mineri sunt de cinci zile în mină, iar 11 stau acolo de trei zile. Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” a încercat şi dumincă să îi convingă pe oameni să iasă din subteran, dar nu a reuşit.
„Oamenii sunt decişi să continue, nu vor să iasă din subteran, pentru că li se pare că subiectul Roşia Montană este tratat cu indiferenţă de politicieni”, a afirmat Cristian Albu, liderul sindical.
Ortacii aşteaptă ca mai marii de la Guvern, dar şi liderii grupurilor parlamentare, să vină la Roşia Montană pentru a discuta cu ei.
În tot acest timp, în marile oraşe din ţară şi din lume se organizează ample proteste de blocare a proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Manifestaţiile au început în 1 septembrie, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea minieră de la Roşia Montană propusă de compania Roşia Montană Gold Corporation „este de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit”.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation au anunţat că, în situaţia în care Parlamentul va respinge proiectul de exploatare, va cere statului român despăguiri de 4 miliarde de dolari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!