La fel ca și în serile precedente, bucureștenii s-au adunat în Piața Universității, atât în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, cât și pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, potrivit Mediafax. Manifestanții au venit cu mai multe mesaje pentru clasa politică: “Confiscarea averilor ilicite”, “Nu parlamentari cu dosare penale”, “Vrem acasă diaspora”, “Demisia Parlamentului”, “Alegeri anticipate”, “Vrem spitale, nu ONG-uri Sorosiste, “Taxe pentru BOR, musulmani şi cultul mozaic”, “Nu vaccinărilor impuse”, “Guvern de tehnocraţi şi parlamentarii schimbaţi”, “Nu mai votez niciun partid!”, “Parlament nou, comun, Bucureşti – Chişinău. Unire!”, “Reactualizarea punctului 8 de la Timişoara”, “Fără moschee”.
Protestatarii au aprins lumânări în jurul fântânii din piață și au păstrat mai multe momente de reculegere în memoria victimelor din incendiul care a avut loc la clubul Colectiv. Bilanțul celor decedați a ajuns la 41 de persoane. Alți 106 răniți sunt internați în spitale, dintre care 47 sunt în stare gravă.
Sâmbătă seara, protestatarii au stat organizați în grupuri, fiecare dintre acestea având propriile mesaje. În piață s-au auzit scandări diferite în același timp. Unii au cerut ca președintele să vină în piață, alții scandează “Toate partidele, aceeaşi mizerie”, unele grupuri sunt de părere că trebuie selectați lideri ai mulțimii, în timp ce altele, că piața nu are nevoie de lideri.
La Constanța, aproximativ 500 de persoane au protestat în fața prefecturii, unde au scandat: “Colectiv, Colectiv”, “Corupţia ucide”, “România, trezeşte-te” şi au afișat pancarte pe cu mai multe mesaje: “Nu puteţi cumpăra toate generaţiile”, “Vrem spitale, nu catedrale”, “Eroi cu halate, nu şpăgari cu cravate”.
La Cluj-Napoca, aproximativ 100 de persoane s-au strâns în Piața Unirii, pentru a cere reformarea clasei politice. Aceștia au afișat steaguri tricolore și bannere cu diferite mesaje: “Rock the system”, “La închisoare cu toţi, politicieni corupţi”. Protestatarii au creat o listă de revendicări, cu mai multe puncte, printre care: confiscarea averilor bisericești, reducerea numărului de parlamentari sau demararea investițiilor în agricultură.
La Galați, aproximativ 50 de persoane au protestat în fața prefecturii. Aceștia au afișat mesaje precum: “Bunicii la război / Părinţii la Revoluţie / Acum e rândul nostru” şi “Din Chişinău la Arad, toţi românii s-au săturat”. Printre manifestanți s-au numărat și sora, vărul și unchiul tinerei de 27 de ani din Galați, care a murit în incendiu, Valentina Florea.
“Astăzi ( n.r. sâmbătă) probabil fiind şi o slabă organizare, numărul celor care protestează este mic. Sperăm ca în zilele viitoare lumea să iasă în stradă în număr cât mai mare, am făcut apel pe toate canalele posibile ca lumea să iasă în stradă. Tina nu ar fi stat în casă; a protestat şi ea cât a trăit, cât de mult a putut. Încă o dată fac apel ca lumea să iasă în stradă. Probabil cu toţii va trebui să murim ca să se schimbe ceva şi atunci o să rămână ei şi o să se conducă pe ei înşişi”, a spus Alexandru Nechifor, vărul Valentinei Florea, potrivit Mediafax.
Proteste similare au avut loc și la Timișoara, Arad, Alba-Iulia sau Sibiu.
Alte articole pe aceeași temă:
Timisorenii protesteaza din nou impotriva clasei politice
Zeci de mii de persoane din nou in strada, in Bucuresti si in tara
Citiți principiile noastre de moderare aici!