Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a susţinut joi, în cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de buget pe 2010, că acest buget nu este “nici de stânga, nici de dreapta”, cerându-i explicaţii ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în legătură cu creşterea “cheltuielilor neeconomicoase” cu personalul, scăderea cheltuielilor cu investiţiile, dar şi sumele alocate pentru sănătate, justiţie sau armată.
“Fiind în perioadă de criză când e nevoie de stimulare economică, mă gândeam că se vor face propuneri de reduceri de taxe şi impozite. Din păcate n-am asistat la nimic în acest sens şi chiar mă gândesc că poate domnul ministru ar trebuie să-şi pună problema dacă în acest an e posibil să reducem ceva din contribuţiile sociale, ca un impuls dat agenţilor economici să crească numărul de locuri de muncă”, a comentat liberalul. “Vă pun şi o întrebare. Am constat că în buget veniturile totale cresc cu 18%, iar veniturile ficale cu 8,3%. E o diferenţă foarte mare şi aş dori o explicaţie”, a continuat Nicolăescu.
Deputatul PNL a mai cerut precizări în legătură cu creşterea cheltuielilor de personal cu 10,39%, dar şi cu scăderea cu 10,68% a celor cu investiţiile faţă de 2009. El a catalogat alocările bugetare pentru Justiţie, Armată şi Sănătate drept “dramatice”.
“La capitolul de medicamente compensate suma alocată în 2010 e cu 9% mai mică decât în 2009. Probabil în 2010 vom avea medicamente compensate doar pentru 5-6 luni, fără să iau în consideraţie restanţele pe anul trecut (…). Taxa pe viciu, care a fost o sursă bună de finanţare pentru sistemul de sănătate, în 2010 este programată cu 27% mai mică decât în 2009. Nu poate fi decât o singură explicaţie: poate să fie o deturnare a acestei sume către alte sectoare, către alte obiective”, a mai spus liberalul.
La rândul său, deputatul PDL Petru Călian le-a transmis parlamentarilor care au adoptat în Comisii amendamente privind creşterea punctului de pensie că eforul financiar pe care îl presupune această măsură este de peste 1 miliard de euro, arătând că dacă ar fi acceptate toate amendamentele, deficitul bugetar ar ajunge la 8%.
“Aţi mers şi pe reducerea asigurărilor sociale cu 10 puncte procentuale şi dacă socotim şi ce s-a întamplat la Comisia de cultură, unde s-a ajuns la sume ce constituie 1% PIB, riscăm să ajungem la un deficit bugetar spre 8%, ceea ce este foarte mult. Nu avem soluţii din păcate”, a susţinut democrat-liberalul.
El a apreciat proiectul de buget drept echilibrat şi a susţinut că, pentru depăşirea perioadei de criză, parlamentarii ar trebui să se încadreze în limitele stabilite de bugetul propus de Guvern, “să existe stabilitate macroeconomică şi socială”.
Social-democratul Sorin Bota, vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, l-a întrebat pe ministrul Finanţelor dacă este de acord să fie partener cu membrii comisiilor parlamentare de resort, în zilele următoare, până la prezentarea proiectului de buget în plenul Parlamentului. “Vreau să vă întreb dacă sunteţi de acod să avem un parteneriat în zilele acestea de comisii şi să fiţi prezent pentru a şi decide şi noi să nu vorbim ca radioul la calorifer, să rămâneţi ca decident principal alături de noi şi să ieşim cu un proiect de buget în care experienţa noastră politică şi profesională să se alăture experţilor din minister”, a spus Bota.
Senatorul social-democrat a dorit, de asemenea, explicaţii în legătură cu modul în care se va realiza creşterea economică de 1,3% pe care este bazat proiectul bugetului de stat,. în condiţiile în care sunt puţini bani pentru investiţii, creşte şomajul, pensiile şi salariile sunt îngheţate. “Am înţeles că bugetul se bazează pe o creştere economică de 1,3%, în condiţiile în care tot dumneavoastră aţi spus că nu avem bani nici să zugrăvim. Nu înţeleg cum vom realiza această creştere şi dacă sunteţi de acord să o explicaţi mai mult în condiţiile în care vor exista disponibilizări, în condiţiile în care sunt blocate salariile şi pensiile, consumul intern nu văd de unde ar putea să crească, aşa cum am înţeles că stă la baza acestei fundamentări”, a spus Bota, sugerând ca, după 9 ani de când există cadrul legislativ privind parteneriatul public-privat să fie încheiat, totuşi, un astfel de parteneriat pentru infrastrutură, în special pentru autostrăzi.
Deputatul UDMR Peter Lakatos i-a cerut ministrului să prezinte Comisiilor parlamentare de resort situaţia bugetului general consolidat pentru 2008 şi 2009, şi o proiecţie pentru 2010, pentru a onora o promisiune nerespectată de predecesorul său, Gheorghe Pogea. De asemenea, deputatul l-a întrebat Vlădescu dacă are date cu privire la evoluţia situaţiei privind munca la negru şi evaziunea fiscală, anul trecut, la prezentarea bugetului datele în acest sens fiind alarmante.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!