Radiaţiile ultraviolete atacă pielea şi ochii, iar oamenii din zonele unde se înregistrează un indice foarte mare sunt sfătuiţi să nu se expună la soare.
Indicele UV din Banat şi Translvania, considerat foarte mare de ANM, se încadrează între 8 şi 10, în condiţiile în care acesta este calculat pe o scară de la 0 la 11. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul de deteriorare a pielii şi ochilor.
Chiar dacă avertizarea se referă doar la Banat şi Transilvania, nici în restul ţării nu este recomandată expunerea la soare până la ora 18. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, radiaţiile solare pot produce apariţia unor afecţiuni ale pielii, mai ales cancerul de piele, dacă persoana se expune când acestea sunt puternice. Medicul recomandă oamenilor să evite plaja şi expunerea la soare între orele 12.00 şi 18.00, şi purtarea de ochelari de soare pentru protejarea ochilor.
Potrivit ANM, indicele radiaţiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului care se calculează cu scopul de a ajuta populaţia sa se protejeze în condiţiile în care cerul este senin.
Valoarea indicelui UV în condiţii de cer senin este estimată în funcţtie de concentraţia stratului de ozon, localizarea geografică, poziţia Soarelui şi aerosoli.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!