Câteva milioane de pastilele de iodură de potasiu se găsesc în aproximativ 2.500 de farmacii din toată România, însă ministrul Sănătății admite că interesul nu a fost foarte mare.
„Campania a început de câteva săptămâni, lumea nu a fost foarte interesată, dar pastilele sunt la dispoziția populației. Este bine ca în cazul unui accident nedorit să putem preveni”, a spus Alexandru Rafila, citat de HotNews.ro.
Primul pas pentru obținerea pastilelor de iodură de potasiu este ca cetățenii români de până în 40 de ani, care pot primi aceste tablete, să se adreseze medicului de familie, care eliberează rețeta. Ulterior, comprimatele pot fi ridicate de la cea mai apropiată farmacie. Iodura de potasiu va rămâne în farmacii câteva luni, termenul de valabilitate al pastilelor fiind de 3 ani.
În contextul războiului din Ucraina, de teama producerii unui posibil accident nuclear, compania farmaceutică Antibiotice Iași a început în martie fabricarea pastilelor cu iod, ritmul fiind de 2,5 milioane de pastile/48 de ore. Institutul Național de Sănătate Publică și Comisia de endocrinologie din Ministerul Sănătății au argumentat că este nevoie de 30 de milioane de comprimate care să fie distribuite direcțiilor de sănătate publică în eventualitatea unui atac sau accident nuclear.
La finalul lunii martie, în depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș au ajuns peste un milion de pastile pentru a fi distribuite populației.
Vă reamintim, la începutul conflictului militar din Ucraina, românii au luat cu asalt farmaciile, cumpărând diferite suplimente cu iod, de altfel ineficiente în cazul unei contaminări cu substanțe radioactive.
Tabletele de iodură de potasiu protejează tiroida, nepermițându-i iodului radioactiv să pătrundă în ea, ceea ce scade riscul apariției de cancer de tiroidă pe termen lung.
Pentru a fi eficiente, tabletele de iodură de potasiu care se administrează în astfel de situații conțin doze foarte mari de iod (100 mg iod), de aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie zilnic. Din această cauză, tabletele de iodură de potasiu nu trebuie luate „preventiv” și nici după ureche, întrucât pot face mult mai mult rău decât bine. Ele se iau doar de anumite persoane, numai în cazuri excepționale.
Ministerul Sănătății anunță că desfășoară o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg.
„Reamintim faptul că iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie. Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv. IMPORTANT. Iodura de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XEu mi-am făcut rost în luna martie, nu mai am nevoie…
-
Plin de laudarosi aici.
Si ce daca ti-ai cumparat in Martie? Daca scri ca “ti-ai facut rost” trebuie sa cred ca esti de pe timpul lui Ceasca, ca numai atunci “faceai roast de ceva”, de ex. hartie igienica, oua, carne, ulei.
Ca azi nu se prea foloseste asta cu “am facut rost”. Nu am auzit pe nimeni sa zica ca ma duc la magazinul de alimente sa fac rost de ulei, zahar si bere si limonada…..
Si inca sa ma laud pe site-uri sau FB sai instagram: Oameni, am fost la magazin si mi-a m facut rost de asta si asta si asta….. Au aia acolo, rafturi intregi. Si nici la coada nu am stat.
Multumim de informatie si sa traiesti sanatos si bine-
Vai cat de prost scrii! Da’ sa traiesti si tu sanatos si bine (si mai mult offline)!
-
-
Sa le tii la -80 de grade. Eu nu le-as da nici la porci. Numai am incredere in cei ce spun ca suntem prea multi.
noaptea mintii, nu exista asa ceva, suntem un neam de o prostie infinita, pai cum sa ma duc la medicul de familie si sa ii cer ceva in mod anticipativ, e ca si cum as merge de pe acum sa ii cer reteta pt antibiotice pt pneumonia de la iarna sau pastile de somn pt insomnia din 2023… sa ii lasam mai intai pe rusi sa isi faca treaba si dupa om lua cu asalt farmaciile, sa stea linistiti cei care le-au produs
Citind presa timișoreană on-line, îmi vine să uit alfabetul. Medicii de familie se plâng cum că sunt sufocați de cererea de rețete pentru iod, Rafila zice că nu (prea) există interes pentru iod. Adică tinerii (până-n 40 de ani) se bulucesc la medicii de familie pentru rețete și-i văduvesc pe bătrânii de peste 40 de ani de acces la aceiași medici, după care, brusc, le scade interesul pentru pastilele cu iod. Deci cine minte? Mass-media, Rafila sau medicii de familie? No las că (re)vine el, covidul, și-atunci n-o să mai fie decât bolnavi, morți de/cu covid și spitale de covid. Un triaj ca-n poveștile cu Goebbels. Apropo, voi începe să ocolesc Tion. Aveți un server de adormi până se încarcă pagina. Timp pierdut.
Ce se mai poate face cu pastilele astea? Daca sunt gratis – adica le-am platit deja – parca as lua cateva mii dar sa vad la ce le pot folosi. Vreun om mai luminat? Preferabil un chimist?
Va rog frumos sa veniti cu idei constructive. Va multumesc!