Fiecare persoană va avea propriul chestionar de auto-recenzare, corespunzător situației particulare în care se găsește (căsătorit sau nu, absolvent de facultate sau nu, pentru diferite categorii de vârstă etc.), a explicat vineri Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică, pentru HotNew.ro.
Partea de colectare a datelor se va realiza prin două metode: prin autorecenzare și prin recenzare asistată, realizată cu ajutorul recenzorilor.
Cei care vor să se auto-recenzeze au nevoie de acces la internet și de o adresă de e-mail. Aceștia trebuie să intre pe site-ul destinat Recensământului și să acceseze secțiunea „Platformă auto-recenzare” (disponibilă din 14 martie 2022). Este suficient ca o singură persoană din gospodărie să se înregistreze, iar apoi îi poate adăuga și pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele introduse în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecăreia.
Vor exista două tipuri de chestionare:
- unul „lung”, pe care îl va primi capul familiei și care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc)
- unul „scurt”, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.
La finalul chestionarului, persoanele vor fi înștiințate asupra răspunsurilor eronate și întrebărilor la care au omis să răspundă (secțiunile incorecte se vor colora în „roșu”, iar cele corecte în „verde”).
După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe e-mail va fi trimis un link de verificare a datelor transmise.
Vă reamintim, Recensământul trebuia să se desfășoare în anul 2021, însă a fost amânat. Persoanele care se auto-recenzează primesc o zi liberă. Angajatorii au obligația de a acorda ziua liberă în maximum 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării, până cel târziu în luna mai 2023.
Etape
- februarie-martie: are loc colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative,
- martie-mai: colectarea online a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării – autorecenzarea online,
- mai-iulie: colectarea prin interviu faţă-în-faţă, cu calculator, pentru acele persoane pentru care nu s-au putut autorecenza. Tot în această perioadă se realizează tot în teren, colectarea prin interviu, a clădirilor şi locuinţelor.
- august-septembrie: se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile.
Primăria Timișoara a angajat 25 de recenzori care îi vor ajuta pe locuitorii orașului la AutoRecenzarea Asistată (ARA). Alți 25 vor constitui personalul de rezervă.
Pe aceeași temă:
Recensământ 2022: Zi liberă pentru salariații care se autorecenzează
Au fost aleși recenzorii care îi vor ajuta pe timișoreni la recensământ
Trimite articolul
XFoarte bune
am gresit si nu stiu cum sa fac corectura