Cei care vor să se auto-recenzeze au nevoie de acces la internet și de o adresă de e-mail. Aceștia trebuie să intre pe site-ul destinat Recensământului și să acceseze secțiunea „Platformă auto-recenzare”. Este suficient ca o singură persoană din gospodărie să se înregistreze, iar apoi îi poate adăuga și pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele introduse în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecăreia.
Recensământul este o cercetare statistică de amploare care oferă date despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare. Recensământul este coordonat de Institutul Național de Statistică.
Etape
- 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative;
- 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online (inclusiv cu asistență din partea unui recenzor pentru cei care vor avea nevoie);
- 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să se autorecenzeze online.
Participarea la recensământ este obligatorie. Autorecenzarea nu este obligatorie; în cazul în care nu accesați platforma de autorecenzare, veți fi vizitat acasă de un recenzor. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.
Pași
Formularul de preînregistrare este primul pas în efectuarea autorecenzării online. Modelul formularului de preînregistrare este disponibil pe site-ul recensământului.
Formularul de preînregistrare este completat de o singură persoană din gospodărie, pentru toți membrii gospodăriei.
Formularul de preînregistrare solicită completarea următoarelor informații:
- adresa de reședință a gospodăriei (reședința obișnuită);
- dacă persoanele trăiesc într-un spațiu colectiv de locuit;
- CNP-urile membrilor gospodăriei;
- adresele de e-mail ale membrilor gospodăriei (dacă există; alternativ, există opțiunea de a selecta adresa de e-mail a persoanei care face preînregistrarea);
- adresele locuințelor secundare sau sezoniere neocupate pe care gospodăria respectivă le deține pentru a se putea realiza și auto-recenzarea acestora de către proprietari.
Nu există întrebări opționale. Chestionarul trebuie parcurs în totalitate. Chestionarele sunt disponibile în mai multe limbi străine, inclusiv în engleză.
Ce este „reședința obișnuită”?
Reședința obișnuită înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Este considerată reședință obișnuită cea la care se locuiește neîntrerupt cu cel puțin 12 luni înainte de data de referință (1 decembrie 2021, în cazul de față) sau cea la care se manifestă intenția de a rămâne cel puțin 12 luni.
Ce înseamnă „nucleu familial”?
Nucleul familial înseamnă unitatea constituită din soț sau partener și soție sau parteneră fără copii, soț sau partener și soție sau parteneră cu copii necăsătoriți sau unul dintre părinti cu copii.
Cine trebuie să completeze?
Cetățenii români care se află în afara hotarelor țării pentru o perioadă mai mică de 12 luni se pot autorecenza online.
Cetățenii apatrizi se pot recenza cu condiția să locuiască pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni.
Persoanele care dețin mai multe locuințe vor fi recenzate la locuința care reprezintă reședința obișnuită a persoanei. În cazul în care una sau mai multe dintre locuințele deținute nu sunt ocupate, proprietarul este cel care va furniza date despre respectivele locuințe (și clădiri). Dacă o locuință este ocupată, vor răspunde la recensământ cei care locuiesc efectiv acolo (rude, chiriași etc.).
Persoanele care locuiesc cu chirie într-un apartament trebuie să furnizeze informații despre această locuință. În cazul celor care stau fără mutație într-o anumită localitate, aceștia trebuie să furnizeze datele despre reședința obișnuită.
Pentru copiii care se află în custodie comună și își petrec timpul în mod egal (câte două săptămâni) la fiecare părinte, se ia în considerare reședința în care și-au petrecut cel mai mult timp. Dacă perioada de timp este egală, atunci reședința luată în considerare este cea la care copiii și-au petrecut ziua de 1 decembrie 2021. Chestionarele pentru copii pot fi completate de către unul dintre părinți sau de tutorele legal.
Mai multe informații puteți accesa AICI.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCasa parinteasca este nelocuita, parintii mei au decedat.
Suntem trei frati si locuim la alte adrese diferite, se recenzeaza locuinta si de catre cine?