De miercuri, 16 martie, intră în vigoare noi reguli pentru restaurante, localuri, fast-food-uri sau cantine. Acestea vor trebui să schimbe meniurile și să prezinte informații detaliate – cum ar fi conținutul caloric, nr. de E-uri, posibili alergeni etc. – despre fiecare preparat.
Inițial, regulile, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare încă din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amânată până în primăvara acestui an, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații.
Potrivit Ordinului nr. 201/2022 al președintelui ANPC, regulile au fost stabilite în conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, care prevede că toate datele legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale trebuie prezentate inclusiv în locațiile de alimentație publică.
Noile meniuri vor oferi informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit și vor afișa declarația nutrițională și a aditivilor utilizați (informații despre valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare).
Informațiile trebuie să apară într-un loc vizibil, ușor accesibil, și nu trebuie să fie ascunse de alte înscrisuri sau fotografii.
„Consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perișoare să ne fie comunicate toate informațiile de care cu siguranță avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perișoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând, pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.
De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.
Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, restaurantele vor fi nevoite să explice din ce este făcut un produs pentru ca cei care vor să îl consume să ia o decizie în cunoștință de cauză.
Trimite articolul
XAr trebui ca fiecare local sa afiseze clar, la intrare, daca folosesc sau nu noile produse “alimentare” pe baza de viermi, gandaci, rame, etc. Nu de alta, dar sa stim sa nu intram nici macar la toaleta acolo. Sa mearga doar cei ce apreciaza aceste chestii.
-
stai linistit, la gandaci nu trebuie
Si care va fi marja de roare permisa ? Nu de alta dar eu poate imi iau o aplicatie generica in care bagi la calcul toate ingredientele. Ori asta ii tot o aproximare. Poate vine anaf-ul cu un Calorimetru si zic ca ii cu 10 kcal mai mult… Presupunand ca a calculat inainte in mod corect compozitia exacta de macronutrienti din farfurie.
Nu prea vad util cu adevarat asta… Cred ca va degenera la faptul ca ii va pune pe toti patronii de restaurant la coada la laboratoarele unde au un calorimetru… SI asta tot nu rezolva ceva. Totu se va termina cu ai foaia X sau amenda.
La final de zi caloriile sunt unitati de masura a caldurii (transferului termic) ,lemnul cand arde are X calorii. Deci noi implicit nu ne hranim cu calorii.