PDL amână decizia remanierii Guvernului pentru astăzi. Democrat-liberalii au decis, miercuri seara, în cadrul unei şedinţe în care premierul Emil Boc le-a prezentat senatorilor şi deputaţilor formaţiunii o evaluare a activităţii miniştrilor cabinetului său, să convoace o şedinţă a Colegiului Director al partidului joi, la ora 16.00.
„Am venit în faţa parlamentarilor PDL, de care depinde soarta Guvernului pe care îl reprezint. Prima variantă a fost a depunerea mandatului de către întregul guvern, a doua a fost cea a remanierii. Opţiunea pe care au exprimat-o grupurile parlamentare a fost să se facă remanierea. Vom decide asta în partid, în Colegiul Director”, a declarat, la finalul şedinţei, premierul Emil Boc. Acesta a refuzat să spună ce miniştri vor fi remaniaţi.
„A fost o discuţie foarte sinceră, iar la aşa ceva se spun şi lucrurile plăcute şi neplăcute. Nu s-au discutat persoane. Aprecierile legate de activitatea miniştrilor le-a făcut premierul şi nu s-a făcut o apreciere individuală”, a spus, zâmbitor, Adriean Videanu.
Ministrul Radu Berceanu a fost mai evaziv: „Foarte bună ideea remanierii. Am votat pentru ea. Nu am emoţii.”
Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a părut destul de nervos: „Primul ministru şi-a pus mandatul pe masă. A primit un vot foarte clar. Se va face remaniere, o va face primul ministru. Nu s-a discutat despre miniştrii separat, pentru că ar fi fost subiectiv. S-au discutat două variante, s-a votat pentru remaniere.”
Elena Udrea a fost foarte scurtă în declaraţii: „Dacă a vorbit primul-ministru, presupun că nu mai am ce să spun eu. A fost decizia majorităţii, Erau aplauze pentru vorbitori. Miniştrii nu au fost aplaudaţi.”
Voinescu a cerut demisia Guvernului
În cadrul şedinţei, o serie de deputaţi, printre care şi Sever Voinescu ar fi cerut ca Guvernul să-şi depună mandatul şi în locul acestuia să se vină cu o formulă nouă, susţine MEDIAFAX. A fost momentul în care premierul a forţat un vot de încredere din partea partidului, spunând că mai bine îşi depune mandatul decât să pice la o nouă moţiune de cenzură, cu sprijinul unor parlamentari PDL.
Senatorii democrat-liberali au primit, în şedinţa de grup premergătoare întâlnirii cu premierul Emil Boc, chestionare cu privire la activitatea miniştrilor PDL, mai mulţi senatori nedorind să le completeze, au declarat, pentru NewsIn, surse democrat-liberale.
Practic, Emil Boc a primit miercuri un vot de încredere din partea partidului, cu 12 abţineri, parlamentarii PDL optând pentru remaniere.
Patru miniştri pe lista neagră
După şedinţa de marţi de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, patru nume de miniştri au fost vehiculate pentru remaniere: cel al Transporturilor, Radu Berceanu, cel al Muncii, Mihai Şeitan, cel al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi cel al Agriculturii, Mihail Dumitru.
Potrivit Constituţiei, remanierea se face la propunerea Guvernului
Premierul Emil Boc propune, preşedintele Băsescu revocă şi numeşte alţi miniştrii. Potrivit Constituţiei, remanierea guvernamentală se face la propunerea premierului. Acesta îi transmite şefului statului numele celor care urmează să plece din Cabinet. Preşedintele semnează decretele de revocare din funcţie şi, tot prin decret prezidenţial, numeşte alţi miniştrii.
Aceştia nu îşi intră în atribuţii decât după ce depun jurământul de credinţă în faţa şefului statului. În această procedură, Parlamentul nu are niciun cuvânt de spus, aşa cum se întâmplă în cazul restructurării Guvernului.
De patru ori Guvernul Boc
Din momentul începerii activităţii în decembrie 2008, ca un guvern format din miniştri PDL şi PSD, Guvernul Boc a suferit patru “metamorfoze”.
Guvernul Boc 1 şi-a început activitatea în decembrie 2008, ca guvern format din miniştri PSD-PDL. Nu a funcţionat nici măcar un an pentru că, în octombrie 2009, miniştrii PSD şi-au dat demisia. Timp de două săptămâni, când a fost demis prin moţiune de cenzură, Guvernul Boc 2 a funcţionat interimar, iar miniştrii PDL au preluat portofoiile PSD. Guvernul Boc 3 a fost unul provizoriu, până s-au organizat alegerile prezidenţiale din iarna anului trecut. A urmat Guvernul Boc 4. Şi, deşi puţini, miniştrii care au rezistat “caznelor” celor patru Cabinete sunt pe măsură: Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Cătălin Predoiu. Toţi sub încununarea premierului Emil Boc. Dacă ar trece de remaniere, Guvernul Boc s-ar afla la al cincilea episod, actanţii rămânând, încă, un mister.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!