Producția inferioară de energie electrică și nucleară, cauzată printre altele și de seceta din vara trecută, a dus la o creștere destul de mare a prețului energiei electrice în România. Raportul Comisiei Europene arată o creștere a prețului la energie electrică de 52% în al treilea trimestru din 2017, comparat cu aceeași perioadă din 2016.
Astfel, energia electrică s-a scumpit în țara noastră mai mult decât în orice alt stat al UE. În Slovenia și Ungaria creșterea a fost de 41%, un nivel mediu de creștere a prețului, în timp ce Regatul Unit este singura țară din UE unde energia electrică s-a ieftinit cu 2,2%.
În același raport se precizează că, în zona Balcanilor, energia electrică a fost comercializată angro la un preț de 52,1 euro/MWh în Grecia, 51,7 euro/MWh în Serbia și 50,2 euro/MWh în România.
Țările cu cea mai ieftină energie electrică sunt Norvegia (27,3 euro/MWh), Luxemburg şi Germania (32,7 euro/MWh), Suedia (33,6 euro/MWh) şi Danemarca (33,7 euro/MWh).
La nivelul UE, în al treilea trimestru din 2017, prețul angro la energie electrică a avut un grad ridicat de stabilitate, situându-se în jurul valorii de 38 de euro/MWh.
În România în schimb, prețul a fluctuat semnificativ. Raportul Comisiei Europene dă exemplu lunii august 2017. În data de 5 august prețul energiei electrice a explodat până la valoarea de 95 de euro/MWh, iar zece zile mai târziu acesta a ajuns la minimul regiunii, adică 18 euro/MWh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!