Precizările sale vin în contextul în care Olanda, Suedia și Austria nu sunt de acord cu primirea României în Schengen, la Consiliul JAI din 8 decembrie. Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului Uniunii Europene.
„8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat.
Avem şanse bune să fim acceptaţi în spaţiul Schengen, dar cum am mai spus, nu există o garanţie pentru asta. Sunt state membre din Uniune care mai au întrebări pentru noi, care mai au întrebări pentru sistemul Schengen”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul leton, Egils Levits, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Iohannis, România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen.
„Sunt întrebări legitime şi noi suntem dispuşi şi pregătiţi să dăm răspunsurile. Aşa putem acum să răspundem, de exemplu, prietenilor olandezi că MCV a fost ridicat şi această barieră nu mai există. Avem pentru toţi cei interesaţi cele două seturi de experţi care au verificat pregătirea României şi au găsit ambele runde de experţi că suntem foarte bine pregătiţi.
Nu avem flux migratoriu, asta pentru prietenii austrieci, iar pentru cei din Suedia care au avut anumite întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea poliţienească, putem să le spunem nu doar că suntem pregătiţi psihic, suntem pregătiţi cu oameni. Au existat până acum programe care au dat rezultate bune. Suntem dispuşi să le extindem.
Noi nu doar spunem că Spaţiul Schengen devine mai sigur dacă România intră, noi dovedim acest lucru şi vom dovedi şi în continuare”, a adăugat Iohannis.
Cu toate acestea, există posibilitatea ca decizia să fie amânată, cu „o lună sau două” până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte. Conform președintelui țării noastre, este de dorit ca până la Consiliul JAI toate aceste întrebări să primească răspuns şi să existe o înţelegere.
„Asta este varianta pe care ne-o dorim şi aceasta este varianta care a fost propusă de preşedinţia Consiliului Uniunii care momentan este la Cehia. Însă, vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen.
Spaţiul Schengen funcţionează după nişte reguli care au fost stabilite acum câţiva ani. Lumea s-a schimbat. Ştim şi noi acest lucru şi este nevoie de îmbunătăţirea unor abordări, unor proceduri. Noi suntem parte din acest proces. Suntem acum parte din procesul de îmbunătăţire a Spaţiului Schengen. Dacă vom deveni parte din el, vom continua aceste demersuri, însă argumentul că – dacă Spaţiul Schengen nu este perfect, România şi alţii trebuie să rămână afară – nu mi se pare chiar unul pertinent”, a conchis şeful statului.
Vă reamintim, în octombrie, Parlamentul European solicita statelor membre să permită României și Bulgariei aderarea de îndată la spațiul Schengen, considerând că cele două țări „îndeplinesc de mult timp criteriile necesare”. Parlamentarii europeni spun că excluderea este una discriminatorie, cu un impact negativ asupra pieței unice a Uniunii Europene.
Parlamentul European a solicitat de mai multe ori ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen, cum ar fi în rezoluția din 2018, în cea din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și într-un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație.
Cel mai probabil, în data de 8 decembrie, în ședința Consiliului european al Justiției și Afacerilor Interne, statele membre vor accepta ca România, Bulgaria și Croația să intre în spațiul Schengen.
Pe aceeași temă:
VIDEO. Iohannis: MCV s-a încheiat astăzi pentru țara noastră. România a făcut reformele necesare
România, Bulgaria și Croația ar putea intra în curând în spațiul Schengen
Parlamentul European solicită admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen
Trimite articolul
Xwerner a cheltuit bani grei cu deplasarile ca si Haurescu iar r3zultatul este penibil
Schengen la anu si la multi ani. Acolo n-au ce cauta cei cu o atitudine slugarnica.
Oare, cum să intre România în Schengen?! Când Timișoara este plină de migranți care trec fraudulos granița, iar autoritățile sunt inapte măcar de a reduce acest fenomen..
poate ca nici nu ne trebuie