La finalul săptămânii trecute, România avea depozitele de gaze pline în proporție de 85%, la nivelul întregii UE fiind atins un grad de umplere de 88%.
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna iulie importurile de gaze s-au făcut la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. În aceeaşi lună a anului trecut, importurile s-au realizat la 169 de dolari pe mia de metri cubi.
De asemenea, datele de la CEGH, bursa de gaze de la Viena, unde se stabileşte de fapt cotaţia gazului la nivel european, arată că gazul pentru această iarnă a ajuns la peste 2.400 de dolari pe mia de metri cubi.
„O iarnă cu temperaturi mai scăzute poate agrava deficitul de energie, problemele de aprovizionare şi poate conduce la întreruperi de energie, precum şi preţuri şi mai mari“, spune Szabolcs Nemes, managing partner, Roland Berger România.
La finalul săptămânii trecute, ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat după reuniunea extraordinară a Consiliului European că România încă dorește decuplarea preţului gazului de cel al producţiei de energie, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea designului pieţei de energie.
Dar până la redesignul pieţei, între 1 decembrie şi finalul lunii martie 2023 România este nevoită să reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf. Nici de la nivel european şi nici pe plan local nu s-a comunicat care este referinţa faţă de care se va calcula reducerea de 5%. În general, orele de vârf sunt seara, în intervalul 18-20 și dimineața, în intervalul 8-10.
„România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de noi. În schimb, am obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional“, a anunţat ministrul.
Mai mult, se dorește și impunerea unui plafon de 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie din surse regenerabile, nucleare, cărbune sau hidro, excepţie făcând producătorii de energie pe bază de gaz natural.
„Veniturile producătorilor de energie vor fi plafonate la 180 de euro/MWh de la 1 decembrie până la 30 iunie 2023, sumele care depăşesc acest plafon, urmând să fie utilizate pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică“, a mai precizat Virgil Popescu.
Astfel, printre măsuri este urmărită instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.
Pe aceeași temă:
Triplă lovitură pentru aprovizionarea cu gaze naturale în Europa: au crescut prețurile cu 42%
Trimite articolul
X“gazul pentru această iarnă a ajuns la peste 2.400 de dolari pe mia de metri cubi”
valeu, nu se poate. si se mai pierd si din comentarii la stirea asta.
cri cri… cri cri…
“redesignul pieţei” ar insemna gloante in capetele politicienilor
La anul o sa spuneti: ce bine era cand era rau si pretul de acum la gaz vi se va parea mic, mic de tot.
Asa se intampla cand faci targ cu satana. V-ati dus cu mana intinsa dupa seruri – v-ati vandut satanei si plata va fi moartea.
“Cel mai scump gaz de import din istorie” este de fapt “cel mai ieftin gaz” comparativ cu cel ce va fi cumparat in anii ce urmeaza. Si eu am acum “cea mai scumpa masina cumparata de cineva din familia mea in ultimii 800 de ani”. nu ca ar fi ceva model de lux sau vreo marca exotica.
Cel mai scump gaz de pina acum, vreti sa spuneti. Si nu va impactientati cu iarna care vine. Asta o vom trece, chiar daca mai greu. Sa vedeti iernile ce vor urma.