În România sunt prea puțini medici neonatologi, față de nevoia reală a spitalelor. O anchetă Salvați Copiii estimează acest deficit ca fiind de 40%. Asta, corelat cu faptul că jumătate din nașteri sunt prin cezariană, rata prematurității este de 9%, iar rata mortalității infantile este din ce în ce mai mare, face ca problema supraviețuirii copiilor să fie una care necesită mai multă atenție din partea autorităților.
„Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate, respectiv 40%. Totodată, vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave”, se arată într-un rezumat al anchetei Salvați Copiii.
Organizația a inițiat în România un program amplu de dotare a secțiilor de neonatologie și a maternităților din țară, iar acum vine cu mai multe rezultate ale unei anchete privind nevoile sistemului care susține aducerea pe lume a bebelușilor. Date din ancheta Salvați Copiii România realizată cu date culese pentru anul 2021:
• Cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate este în neonatologie – respectiv 40%.
• Postul de asistent social reprezintă a doua poziție din perspectiva procentului locurilor vacante, de 33%.
• Asistentele medicale de terapie intensivă neonatală necesită ani buni de formare și nu există un număr suficient raportat la numărul de pacienți și gravitatea cazurilor.
• Național, în 7% din totalul nașterilor mama este minoră, iar în 1% din cazuri mama are sub 15 ani.
• Cezarienele reprezintă 50% din totalul nașterilor, în timp ce rata prematurității este de 9%.
• Procentul cezarienelor este cu aproximativ 16% mai ridicat în cazul secțiilor de nivel 3, comparativ cu secțiile de nivel 1 și cu 10% mai ridicat comparativ cu secțiile de nivel 2. Faptul este explicabil, pornind de la complexitatea mai ridicată a cazurilor adresate unităților de nivel 3.
• Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării obstetrică este de 11 ani. Necesarul mediu, exprimat pe unitate sanitară, de echipamente medicale, este cel mai ridicat în cazul truselor de asistat nașteri fiziologice (6), surselor permanente de oxigen (6), sondelor endotraheale (4), pulsoximetrelor (4).
• Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani. Necesarul mediu, exprimat pe unitate sanitară, de echipamente medicale, este cel mai ridicat în cazul pulsoximetrelor (6), pompelor de perfuzie (4), monitoarelor (ECG, respirație, Sp02, temperatură, NIBP cu posibilitatea de înregistrare) (4), aspiratoarelor și sondelor de aspirație nou-născuți (4).
Programul derulat de Organizația Salvați Copiii pentru combaterea mortalității infantile are două componente principale. Pe de-o parte, este nevoia dotării cu aparatură medicală performantă a unităților care se află în comunitățile vulnerabile, printr-o paletă de servicii sociale integrate și, pe de altă parte, accesul la programe educaționale și sprijin socio-economic.
„Puțină lume știe că cel mai mare risc de deces din viața unui copil este în perioada neonatală; aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viață, iar reducerea spectaculoasă a numărului de decese la vârsta 0-1 an în ultimii 30 de ani nu este proporțională pentru toate subcategoriile de vârstă: mortalitatea neonatală a scăzut mult mai puțin comparativ cu celelalte etape de vârstă. Cu tot ceea ce s-a obținut înregistrăm încă indicatori de mortalitate infantilă dubli față de media UE, cauza principală (în mai mult de o treime din cazuri) fiind prematuritatea.
Suportul vital și îngrijirea unui prematur necesită luni de zile, experiență clinică și multă aparatură medicală performantă, care să substituie uterul matern și să permită supraviețuirea fără dizabilități. Vorbim de o specialitate medicală relativ nouă și în evoluție, care se sprijină pe progresul continuu științific și tehnologic în domeniul medical. Echipamentele medicale necesare în secțiile de terapie intensivă neonatală trebuie să fie foarte performante și upgradate periodic pentru a fi responsive la nevoile unor bebeluși de 24-25 săptămâni de gestație și 500 de grame”, explică Adriana Dan, Șef secție Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgență București.
Din 2010 și până acum, organizația a dotat 122 de unități medicale, din toate județele țării, cu peste 1700 de echipamente vitale, în valoare de peste 10 milioane de euro. Doar anul trecut au reușit doteze peste 55 de unități medicale cu echipamentele medicale, astfel reușind să ajute la supraviețuirea și tratarea a cel puțin 60 de mii de copii.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.
O altă anchetă Salvați Copiii arată cum stă România la capitolul mortalitate infantilă și care sunt județele fruntașe din țară, la acest capitol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!