Potrivit Eurostat, organismul care efectuează statistici la nivelul UE, în prima jumătate a anului 2018, în ceea ce privește energia electrică, cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat în România.
Pentru consumatorii casnici, în România, prețul pentru energia electrică a crescut cu 14,1%, în comparație cu aceeași perioadă din 2017. La polul opus se află Polonia – spre deosebire de 2017, aici, prețul plătit de consumatori pentru energia electrică a scăzut cu 4,3%.
Prin consumatori casnici, Eurostat înțelege consumatori medii, care au un consum anual cuprins între 2500 kWh și 5000 kWh.
Prețurile cele mai mari pentru energia electrică le plătesc locuitorii din Danemarca, Belgia și Germania, iar cele mai mici, cei din Bulgaria, Ungaria și Lituania (de exemplu, pentru același consum, locuitorii din Danemarca plătesc de aproape trei ori mai mult decât cei din Ungaria).
Eurostat explică de ce variază prețul pentru energia electrică în statele membre ale Uniunii Europene, acesta depinzând de: situația geopolitică a țărilor, diversificarea importurilor de energie electrică, costurile necesare rețelelor, taxele de mediu, condițiile meteo sau de taxe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!