Anunțul oficial a fost făcut chiar de Consiliul Uniunii Europene. În același timp, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European și o susținătoare de lungă durată a aderării României la spațiul Schengen, a salutat decizia.
Cătălin Predoiu, ministrul român al Afacerilor Interne, aflat la Bruxelles, a declarat că votul Parlamentului European susține aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, însă a subliniat că reuniunea de joi a miniștrilor de interne și justiție din Uniunea Europeană este complicată de evoluțiile din Orientul Mijlociu, în special din Siria, care ar putea influența migrarea.
Ministrul a menționat că se așteaptă discuții pe această temă, dar că România este pregătită. El a făcut referire la recentele evenimente din Siria, după prăbușirea regimului Bashar al-Assad, care au fost urmate de atacuri aeriene intense ale Israelului.
Predoiu a adăugat că principalul obiectiv al eforturilor de aderare la Schengen, derulate de-a lungul anilor, este eliminarea cozilor de la frontiere.
„Pentru asta am luptat, pentru a reda cetățenilor români ceea ce li se cuvine. Avem una dintre cele mai bine pregătite poliții de frontieră. Este o ședință pentru care ne-am pregătit temeinic. Sper să fie ultima bătălie. Nu este nimic finalizat până nu se ia decizia. Vreau să asigur pe toată lumea că am făcut tot ce era posibil pentru a face acest lucru real”, a mai declarat ministrul.
În urma unui vot din Parlamentul Olandei, care a avut loc miercuri, guvernul acestei țări a aprobat intrarea României și Bulgariei în zona Schengen, în ciuda unei încercări eșuate de a bloca această decizie din partea unui politician extremist.
Vă reamintim, în primăvara acestui an, România a aderat la Spațiul Schengen pentru frontierele maritime și aeriene, iar în această toamnă, Austria a renunțat la obiecțiile privind integrarea completă a României, recunoscând progresele în combaterea migrației ilegale și în întărirea securității la frontiere. Astfel, România va intra în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, dar vor fi efectuate controale aleatorii la granițe timp de șase luni.
Trimite articolul
XHai cantati si va laudati ! Zisera cei mari : “Sa-i lasam si pe astia, ca stau ca milogii la poarta. Le ingheata nasul si picioarele!, Acum cand vesticii isi inchid granitele”
Daca se intra in Schengen ar trebui controlati chiar mai serios romanii, in portbagaj si peste tot. Altfel o sa isi faca de cap!