Statistica, realizată de o platformă specializată în recrutare, arată că numărul de specialişti IT angajaţi în România a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, fiind unul dintre sectoarele cu cele mai mari salarii, dar şi cu un grad mare de mobilitate a forţei de muncă.
Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un eşantion de 840 angajaţi în domeniul IT din România.
În România, în luna august 2023, figurau 240.800 angajaţi în IT&C, 82% dintre ei având până în 34 de ani, potrivit datelor Eurostat. Astfel, România se situează pe locul 2 în Europa ca număr de specialişti angajaţi în IT şi pe locul 5 în rândul ţărilor UE ca procent de femei cu studii în IT&C, ce activează ca specialişti IT (29,9%).
Salariul (30%), posibilităţile de dezvoltare şi creştere (20%), flexibilitatea modului de lucru (15%) şi pachetul de beneficii (13%) sunt cele mai importante criterii de care specialiştii în IT ţin cont în acceptarea unei oferte de angajare. Cu toate acestea, 47% dintre respondenţii studiului consideră că este mai greu în această perioadă să facă o schimbare profesională.
Astfel, 3 din 5 angajaţi în IT&C consideră 2024 un an care va aduce schimbări semnificative în industria IT.
Angajaţii în IT preferă să lucreze remote (89%) măcar câteva zile pe săptămână, însă momentan modul de lucru este împărţit între remote (38%), hibrid (28%) şi de la birou (36%). Deşi lipsa contactului fizic şi a interacţiunii în timp real poate duce la o pierdere a conexiunii umane şi la o scădere a nivelului de angajament şi coeziune în echipă, o relaţie bună cu colegii de muncă este considerată importantă de 94% dintre respondenţii sondajului.
Întrebaţi ce îi motivează la locul de muncă, IT-iştii respondenţi menţionează că rezultatul pozitiv al muncii lor, satisfacţia personală de a reuşi ceva nou, posibilitatea de a obţine o promovare sau aprecierile superiorilor şi echipei îi determină să se implice cel mai mult la job. În sens opus, ce îi demotivează şi îi face să se îndrepte către o schimbare profesională sunt lipsa unei măriri de salariu, starea de burnout (oboseală extremă), faptul că munca pe care o fac nu le aduce nicio satisfacţie şi lipsa aprecierilor din partea superiorilor şi echipei.
Trimite articolul
XDA ?! RESPECT !!! pentru scoale atunci 🙂
-
“Scoale”? Prietene, “scoalele” de informatica te invata niste chestii care erau la moda in anii 80, poate ceva algoritmica daca ai noroc de un profesor bun. Daca vrei sa faci ceva in domeniul IT, inveti singur. Asa cum trebuie sa inveti apoi tot timpul despre tehnologiile noi, altfel ramai pe dinafara.
Ca sa stii cum e cu “scoalele”
CEO-ul NVIDIA zice ca viitorul IT-ului cu programatori e… adica zice ca nu prea e(din motiv de AI). ceva dreptate o fi avand🤔. cica programarea se va face doar spunand AI-ului ce vrei sa-ti faca, caz in care programatori vor fi cei care stiu sa exprime verbal coerent ce vor. oare programatori vor fi lingvistii? ma apuc sa studiez gramatica lu’ graur si apoi DOOM3!(dictionarul, nu jocul video🤪). sper sa stie si AI-ul ala romana, ca daca nu, tre’ sa invat gramatica englejilor! sa fiu atent la dangling participle. da’ daca stie romana, stie si de-astea cu “tre’ sa”(“apocopa” cum s-ar veni)? sa-i zic la AI(AI-ului adica) ce “tre’ sa” faca aplicatia! gata, nu mai tine jmekeria, ma inscriu si in politia gramaticii pe net! csf??? ncsf!!!! da’ o sa vorbesc tot cu litera mica la inceput de propozitie, mai da-l… de AI, il prostesc io😆😆😆
Ce-mi plac ca toti sunt “specialisti” pe la noi. Am foste colege de liceu, care erau aproape corijente la mate si varza cu logica (nu materia! ci cu subiectul) si care au acum titlu de specialiste in netuorching, deploiment sau in sapat – asta cu facultati de sociologie sau geografie. Asa iese numarul ala de specialisti la firme precum cele care incep cu A si se tot termina in OS, sau altele cu Mic si cu oft sau lela, garro, etc.
-
Am inteles, sunt acri struguri… Daca tot este atat de simplu, iar tu nu erai aproape “corijent” ca ele, ce te opreste sa devii si tu un asemenea specialist? Apropo de “netuorching”, vezi ca retelistica IT e complet altceva fata de… people networking.
-
Ai vrea tu sa-ti fie strugurii tai asa de acrii precum sunt ai mei de sus. Esti absolvent de Slavici, asa-i?
-