Toate statele membre UE au ca obligație să adere, la un moment dat, la Zona Euro, cu anumite excepții. De exemplu, Marea Britanie a fost o astfel de excepție, care și-a negociat păstrarea lirei sterline, iar în cele din urmă a și părăsit Uniunea Europeană cu totul.
România, după ce a ratat termenele propuse oficial pentru trecerea la euro, a cam renunțat la idee. Nici în Programul de convergență 2022 nu este menționată o dată la care să fie propusă aderarea la grupul select al celor 19 state UE care au deja euro.
În documentul transmis la Bruxelles, Guvernul Ciucă notează evaziv:
„România își menține angajamentul de aderare la Zona Euro, însă în prezent eforturile Guvernului se axează pe revenirea economică și socială post-pandemie COVID-19 și pe diminuarea efectelor negative generate de conflictul militar din Ucraina, efecte ce sunt resimțite pe 3 paliere:
a) evoluția prețurilor la materii prime, alimente și energie ce vor susține o creștere mai accelerată a inflației;
b) perturbarea lanțurilor de aprovizionare cu efect direct asupra comerțului;
c) diminuarea gradului de încredere al consumatorilor/mediului de afaceri, datorită înăspririi condițiilor financiare și potențiala ieșire a capitalului de pe piețele emergente, precum și probleme sociale ce derivă din sosirea unui număr ridicat de refugiați.
Trimite articolul
Xorice scuza pentru incompetenta, coruptie, talharie, prostie, tot ce vrei!
Foarte bine
Cu incompetenți ca Iohannis și Izarescu ,veci nu o sa vedem aderarea la Spațiul Schengen și la Zona euro.
singura decizie corecta luata de guvernul acesta