Ideea unui complex hidrotehnic la Turnu-Măgurele nu este una nouă. Potrivit economica.net, primele studii pentru realizarea acestei hidrocentrale, în parteneriat cu Bulgaria, datează din anii ’60.
La mijlocul anilor ’70, la București, România și Bulgaria au semnat acordul pentru realizarea și exploatarea complexului hidrotehnic de pe Dunăre. Lucrările au început în 1978, dar au fost sistate.
Acum, ministrul Energiei anunță că cele două țări vor relua negocierile pentru înființarea complexului hidroelectric.
„Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producție totală de 4400 GW pe an, respectiv 2200 GW pentru România.
Astăzi am convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria Rosen Hristov că este un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenței și securității energetice”, a spus marți, 22 noiembrie, ministrul Energiei Virgil Popescu.
Proiectul prevede, printre altele, construirea a două centrale hidroelectrice, identice, una aparținând României și cealaltă Bulgariei, amplasate pe câte un mal al Dunării.
Trimite articolul
Xdupa 40 si ceva de ani, era cazul, ca nu prea s-a mai facut mare branza in capitalism. Vedem DACA se va face, cat dureaza constructia si cat costa, ca nu prea vad sa se incadreze in 8 ani si 2.5 mld eur.
Ce nu inteleg eu totusi e daca mai privatizam hidroelectrica sau nu? 🤪 Eu zic sa o privatizam, si din banii luati, se face barajul. Mi se pare o idee “geniala”. Apoi platim energia electrica “la pretul pietei”, ca atat ne duce capul, sa vindem ieftin si sa cumparam scump.
#smecherie_cu_surub
Romania deja isi produce peste 30% din energie electro. Daca da seceta ani la rand ce faci? Delta o sa fie afectata?