Trecerea la ora de vară va avea loc în ultimul weekend din luna martie 2025, adică în noaptea de 29 spre 30 martie. Atunci, ora 3 va deveni ora 4.
Această schimbare de oră are ca scop adaptarea la ciclul natural de lumină pe timpul iernii și optimizarea folosirii luminii naturale, prin alinierea mai bună a activităților zilnice cu orele de lumină. În perioada de iarnă, în România se adoptă fusul orar EET (Eastern European Time), adică UTC+2.
Totuși, această practică este subiect de dezbatere la nivel european. Parlamentul European a votat în 2019 pentru renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar fiecare țară urmează să decidă dacă va rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă. Cu toate acestea, până acum, decizia nu a fost implementată, așa că schimbarea de oră continuă să aibă loc.
Dincolo de ajustarea programului și beneficiile luminii naturale, schimbarea orei poate avea efecte temporare asupra ritmului biologic, cunoscute ca „jet lag social,” care pot afecta temporar somnul, concentrarea și starea de spirit.
CFR informează că trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
„În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație”, informează CFR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!