Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie-29 octombrie, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi. Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn.
Țările din UE trebuiau să renunțe să schimbe ora
Potrivit HotNews.ro, Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens. Parlamentul European susține propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară. Inițial, termenul prevăzut era 2019, apoi s-a vorbit de 2021. Până la acest termen, statele membre trebuiau să notifice dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția a rămas în aer.
Până în prezent, nici România și nici alte state membre nu au luat o decizie definitivă privind continuarea obiceiului de a schimba ora de două ori pe an.
Ca răspuns la inițiative cetățenești, în februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul. În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunere.
Comisia Europeană a explicat că măsurile UE referitoare la ora de vară impun schimbarea orei de două ori pe an pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a se profita la maximum de lumina zilei disponibilă într-o anumită perioadă. Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.
Schimbarea orei și efectele asupra organismului
Potrivit unui sondaj UE, realizat pe 4,6 milioane de oameni, arată că aceștia resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii. Astfel, odată cu schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă, poate crește tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor și lumina zilei în scădere.
Potrivit medicilor, schimbarea orei nu provoacă în mod direct afecțiuni de sănătate mintală, dar le poate accentua pe cele preexistente. Pentru a evita problemele apărute când se trece la ora de iarnă, sunt recomandate exercițiul fizic, petrecerea timpului afară dimineața și terapia cu lumină.
În acest moment 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.
Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, de aceea se numește și timp legal român.Nu uitați, în acest weekend, ultimul din octombrie, ceasul se dă înapoi cu o oră, iar România trece la ora de iarnă 2023.
Trimite articolul
XNu există “oră de iarnă”. E ora standard, cea mai veche, oficială. România are dreptul și chiar trebuie să renunțe la artificiul numit oră de vară care, de multă vreme, nu mai are sens. Lumea nu mai pleacă spre serviciu pe la 5 dimineața, nu mai avem fabrici și uzine. Șefii se fac că lucrează după ora 9. Avem leduri în loc de lămpi cu Hg sau Na etc.
-
asa o fi, da’ nici cu #prosteala verde nu te joci cum vrei tu.
#romania avea si dreptul, ba chiar si obligatia(!) sa adere la schmenghenenghen pana in 2011… numa’ ca se sa vezi! ne-a impiedicat coruptia😂🤣😂🤪 a lor, nu a noastra, da’te mai uiti? lasa asaaaa, sunt destui simpatici🤪 care sa aplaude cum sunt luati de fraieri.
#neocolonialism
#🤪
-
in guvernanti nu pot avea incredere nici sa spele o buda, tu vrei sa renunte la schimbarea de ora? te rog…