România trece la ora de vară în acest weekend, ultimul din luna martie. În noaptea de sâmbătă spre duminică (30 spre 31 martie) ceasul se dă înainte, iar ora 3 devine ora 4.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar până în 1940 funcționa între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Din 1941 până în 1979, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, a fost reluată, iar din 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie.
Ideea adăugării unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, naturală. Totuși, această metodă este considerată acum nu numai depășită, ci și periculoasă pentru sănătatea oamenilor (cărora le este afectat bioritmul, tiparul de somn, capacitatea de concentrare etc.).
De aceea, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. În România nu s-a luat încă o decizie oficială în acest sens.
Studiile realizate până acum arată că, în general, oamenii resimt un disconfort fizic și psihic din cauza schimbării orei. Aceștia întâmpină dificultăți în a adormi sau au insomnii. De asemenea, alții acuză probleme de concentrare sau stări de irascibilitate și oboseală.
În prezent, 70 de țări folosesc acest sistem al schimbării orei. Așa-zisa „ora de iarnă” este de fapt ora standard, numită timp legal român.
Citiți principiile noastre de moderare aici!