Ministrul român al economiei, Adriean Videanu, a exprimat interesul României faţă de proiect în cursul unei întâlniri cu vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, iar Bucureştiul a oferit documentaţia necesară pentru pregătirea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea gazoductului pe teritoriul său.
Până recent, Bulgaria era considerată un “jucător cheie” în proiectul South Stream. Conducta urma să ajungă pe coasta Bulgariei prin Marea Neagră şi să se împartă de acolo în mai multe direcţii. Într-un efort de a obţine cât mai multe avantaje, Sofia a avansat mai multe cereri, dintre care ultima a fost creşterea tarifului de tranzit a gazului rus.
În prezent, prin Bulgaria tranzitează gazul către Turcia, Grecia şi Macedonia, iar preţul este mai mic decât cel al pieţei. Încă ceea ce tinde Sofia să uite este că obţine şi o reducere consistentă din preţul gazului pe care îl cumpără de la Gazprom, scrie Focus News.
Diferendul cu Ucraina a început similar, dar Kievul se află într-o poziţie mai bună de a exercita presiuni, pentru că poate bloca uşor livrarea de gaz către toată Europa.
Bulgaria şi-a supraestimat importanţa în South Stream, iar Gazprom poate decia cu uşurinţă traseul gazoductului, astfel încât Sofia să aibă numai o ramură. “Totul va depinde de ce ţări de tranzit vor îndeplini cel mai bine condiţiile Rusiei şi ale partenerilor europeni, în special ale Italiei”, a explicat Ghennadi Şmal, preşedintele Uniunii industriale ruse a petrolului şi gazului.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!