Islanda ocupă primul loc în lume în ceea ce priveşte politicile de controlare a poluării şi cele de exploatare raţională a resurselor naturale. Studiul, denumit 2010 Environmental Performance Index (EPI), a fost realizat de către o echipă de experţi de mediu de la Universităţile Yale şi Columbia.
EPI clasifică performanţele ecologice înregistrate de 163 de ţări în funcţie de 25 de parametri printre care se numără: bunăstarea mediului, calitatea aerului, managementul resurselor acvatice, biodoversitate, habitat, păduri, fond piscicol, agricultură şi schimbări climatice.
Cu un scor de 67 de puncte dintr-un total de 100, România se află în prima parte a clasamentului. Punctele forte ale ţării noastre sunt, surprinzător, pădurile, unde înregistrăm un punctaj maxim (100 de puncte). EPI a luat în calcul atât împăduririle, cât şi suprafaţa acoperită de păduri. Şi la rezervele piscicole stăm curios de bine, în ochii cercetătorilor de la Yale şi Columbia: 94 de puncte, calculate în funcţie de un index trofic marin şi de intensitatea pescuitului abuziv.
Agricultura românească este şi ea pe val, spune EPI: 87 de puncte, luate pentru pesticide folosite cu măsură, existenţa unor sisteme de irigaţii şi ajutoare substanţiale destinate acestui domeniu. Cel mai rău stăm la impactul poluării aerului asupra ecosistemului (46 de puncte) şi la schimbările climatice (50 de puncte).
Alături de Islanda, Costa Rica, Suedia şi Norvegia ocupă şi ele locuri fruntaşe în viziunea EPI. La coada clasamentului se află Togo, Angola, Mauritania, Republica Central Africană şi Sierra Leone. SUA ocupă poziţia 61, Marea Britanie, Germania şi Japonia sunt mai atente la ecologie (locul 14, 17 respectiv 20). Giganţi în curs de industrializare precum China sau India se află, în schimb, la coada clasamentului: locurile 121 şi 123.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!