Programul FMI pentru România a fost aprobat pe 4 mai 2009, împrumutul total ridicându-se la 12,348 miliarde euro. Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI în echivalentul a 1,111% din cota României în cadrul Fondului.
“Activitatea economică s-a deteriorat semnificativ de la data aprobării acordului stand-by, în luna mai, însă implementarea politicilor asumate a fost importantă. Cu toate acestea, scăderea mai amplă decât ne aşteptam a economiei impune o recalibrare a politicilor, astfel încât să asigure un echilibru între răspunsul la criză pe termen scurt şi obiectivele asumate pe termen mediu“, a declarat John Lipsky, director adjunct în cadrul FMI, în urma discuţiilor din boardul executiv în privinţa României.
“Programul revizuit se concentrează pe măsuri care să asigure reducerea continuă a cheltuielilor curente, protejând în acelaşi timp cheltuielile de capital şi sociale. Pe de altă parte, ajustările prevăzute vor necesita reforme suplimentare pentru a întări controlul asupra zonelor care prezintă cele mai ridicate riscuri fiscale, inclusiv angajamente asumate, reforma pensiilor şi entităţile publice descentralizate“, a afirmat Lipsky.
Reprezentantul FMI a completat că regimul de ţintire a inflaţiei şi cursul de schimb flexibil au ajutat la diminuarea impactului crizei, constituind în acelaşi timp instrumentele adecvate ale politicii monetare.
“Stabilitatea mai mare a pieţelor financiare şi temperarea inflaţiei ar putea lăsa loc de noi relaxări ale politicii monetare, dar o abordare prudentă este necesară având în vedere nivelul încă ridicat al inflaţiei şi vulnerabilităţile la presiuni externe“, a arătat Lipsky.
La încheierea vizitei Fondului Monetar Internaţional, pentru prima evaluare a României în cadrul acordului de finanţarea externă, în luna august, şeful misiunii Jeffrey Franks a spus că “ţintele cantitative pe care România s-a angajat să le respecte prin acordul de finanţare externă cu FMI şi CE au fost îndeplinite cu o singură excepţie, cea a arieratelor la nivelul bugetului general consolidat”, pentru care FMI nu primise, la acel moment, datele necesare.
În urma negocierilor din vară, autorităţile române şi reprezentanţii FMI au revizuit prognoza de contracţie a PIB în 2009, la 8-8,5%, de la estimarea anterioară, de 4,1%, modificând şi ţinta deficitului bugetar la finalul anului 2009, de la 4,6%, valoare asumată anterior de guvern, la 7,3% din PIB.
Banii acordaţi de FMI urmează să fie viraţi spre conturile României, urmând să fie deblocaţi într-un interval de aproximativ 48 de ore de la aprobarea de către board. La sfârşitul analizei autorităţile de la Bucureşti au solicitat Fondului Monetar Internaţional dreptul de a folosi o parte din împrumut pentru finanţarea deficitului bugetar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!