Verificarea persoanelor asistate social de către autorităţi a scos la iveală mai multe nereguli. Astfel, zeci de mii de persoane au pierdut ajutorul de la stat. Fie că vorbim de persoane cu handicap vizual care nu au nici o problemă în a conduce maşini sau a face activităţi casnice, sau beneficiari ai venitului minim garantat care au vilă şi maşini, toţi cei găsiţi cu nereguli au pierdut ajutorul de la stat, în urma controalelor.
26.000 de români primesc ilegal ajutoare sociale
Ministerul Muncii a descoperit 26.000 de dosare ajutoare sociale ilegale, în urma controlului demarat în toată ţara. Concret, au fost verificate 50% dintre dosarele în baza cărora este asigurat venitul minim garantat, iar 24% au fost anulate pentru că erau acordate în mod ilegal.
Autorităţile au avut parte şi de suprize în timpul verificărilor. Astfel, au aflat că mulţi români cu ajutor social trăiesc în condiţii de lux. Spre exemplu, în Vâlcea şi Mehedinţi au fost desoperite familii care aveau vile şi maşini luxoase în curte, dar trăiau pe banii statului.
În unele localităţi din judeţele Bacău, Prahova, Timiş şi Prahova au fost anulate toate dosarele încheiate pentru venitul minim garantat, numărul acestora ridicându-se la peste 10.000 persoane.
În cazul indemnizaţiilor pentru handicap, din cele peste 40.000 dosare verificate au fost suspendate circa 6.000 dosare, din cauza suspiciunilor de fraudă, urmând să fie aplicate “sancţiuni juridice şi penale”.
Şi aici autorităţile au avut parte de surprize: au aflat că orbii pot conduce. Doar în Dâmboviţa 70 de persoane cu handicap vizual au permis de conducere. Şi în Timişoara orbii merg fără baston şi folosec bicicleta ca să se deplaseze.
Nici pensionarii pe caz de boală nu sunt de fapt atât de bolnavi pe cât arată dosarele lor. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan a declarat, duminică, că au fost verificate şi 39.000 dosare pentru pensii de invaliditate, iar rezultatul controlului a condus la anularea a 3.200 dintre ele. Controalele vor dura până la sfârşitul anului, instituţia sperând să verifice cele 917.000 de pensii de invaliditate.
Şeitan: Am creat un sistem pervers care încurajază nemunca
De altfel, chiar ministrul Muncii declara în urmă cu ceva timp că România este o ţară de asistaţi sociali.”Am ajuns să avem unul dintre cele mai generoase, ineficiente sisteme din Europa referitoare la asistenţa socială. E paradoxal să fie generos, dar să fie şi ineficient, dar realitatea spune acest lucru. Avem peste 12 milioane de indemnizaţii/om într-o lună, asta înseamnă, sigur, că nu 12 milioane de oameni profită, sunt 5-6 milioane de oameni care profită de astfel de sprijin, unii profită de câte două, trei sau patru. Am ajuns să creăm un sistem pervers care încurajază nemunca”, a declarat ministrul vineri, cu ocazia dezbaterii pe marginea noii strategii UE – “Europa 2020”.
Amenzi de un milion de lei pentru bolnavii închipuiţi
Nici la capitolul bolnavi închipuiţi nu stăm mai bine. În primele trei săptămâni de la crearea poliţiei concediilor medicale , Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate fusese suplimentat cu peste 900.000 lei din amenzile aplicate şi sumele încasate ca urmare a respingerii de la plată a concediilor medicale care au fost eliberate ilegal.
Astfel, dacă numai într-o lună statul pierdea 900.000 de lei din concediile medicale acordate ilegal, la nivelul unui an calendaristic suma ajungea la peste 10, 8 milioane de lei (2, 5 milioane de euro).
Iar controalele demarate de Ministerul Sănătăţii nu i-a oprit nici pe medici, nici pe pacienţi.
În perioada 14 iunie – 9 iulie, au fost verificati peste 800 de medici care au încheiat convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical, dar şi 74 de beneficiari de concedii medicale. Astfel, din cele 9.410 certificate de concediu medical verificate de către echipele de control, în cazul a 334 au fost identificate o serie de nereguli, motiv pentru care 103 medici au fost sancţionaţi.
Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Constanţa (17 medici sancţionaţi), Bacău (15 medici), Iaşi (13 medici) şi Călăraşi (10 medici).
O treime din populaţia României beneficiază de ajutor social
În primul trimestru al acestui an, s-au acordat aproximativ 7 milioane de ajutoare sociale. Astfel, aproximativ o treime din populaţia totală beneficia de ajutor social de la stat.
Dintre cele 7 milioane de ajutoare, aproximativ patru milioane sunt alocaţii pentru copii, iar restul de aproape 3 milioane sunt ajutoare sociale pentru persoanele cu venit minim garantat, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, indemnizaţii pentru cei bolnavi de HIV sau ajutoare pentru familii cu mai mulţi copii sau cu un singur părinte. Doar pentru cei 3 milioane de români statul a plătit pe primele trei luni din 2010 aproximativ 800 de milioane de lei.
sursa: realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!