Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, din București, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”, acesta precizând că vor fi alocate toate resursele necesare şi a transmis condoleanțe familiilor victimelor.
„Pot fi pelevate probe, specialiştii criminalişti sunt pregătiţi şi ştiu să ridice probe şi în astfel de situaţii. (…) Vorbim despre o începere de urmărire penală cu privire la faptă. În momentul în care se va putea dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la o persoană se vor stabili toate elementele, inclusiv poziţia subiectivă a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale şi se va stabili forma de vinovăţie. Nu vreau să spun de pe acum că va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpă”, a declarat procurorul general.
Pe de altă parte, un procuror care îl însoţea pe Tiberiu Niţu a spus că s-au făcut cercetările în spaţiile exterioare incintei, de unde au fost ridicate mai multe bunuri şi multe alte mijloace materiale de probă care urmează să fie evaluate din punct de vedere al probatoriului.
„A fost ridicată unitatea de stocare a imaginilor de pe camerele de supraveghere. Urmează să fie evaluată, iar dacă acele imagini sunt, fără îndoială vor fi folosite în anchetă”, a precizat acesta.
Potrivit unui comunicat de presă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a cauzei privind incendiul produs în Clubul Colectiv din Municipiul Bucureşti, soldat cu decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora.
„Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia şi constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorităţi, fiind necesară şi alocarea de resurse logistice suplimentare”, se arată în comunicat.
Din primele verificări şi acte efectuate a reieşit că, în seara de 30 octombrie 2015, în timpul desfăşurării unui concert de muzică rock, s-a produs un incendiu într-un imobil din strada Tăbăcarilor nr. 7, Sectorul 4, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora, se mai arată în comunicatul citat.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că a cerut procurorului general să desfășoare ancheta cu maximă eficiență. Șeful statului s-a întâlnit cu procurorul general Tiberiu Niţu, cu vicepremierul Oprea şi cu secretarul de stat Read Arafat.
„În cursul întrevederii preşedintelui i-au fost prezentate primele concluzii cu privire la consecinţele evenimentului, măsurile întreprinse de autorităţi, mobilizarea forţelor implicate în operaţiunile de salvare, precum şi deciziile preconizate pentru perioada imediat următoare în vederea limitării efectelor tragediei. Preşedintele a solicitat tuturor autorităţilor implicate să fie în alertă şi să fie informat în timp real despre evoluţia stării de sănătate a persoanelor rănite”, a anunțat Administraţia Prezidenţială.
Iohannis a mers, sâmbătă, la Spitalul Floreasca, unde sunt internate o parte din victimele incendiului, dar şi la locul tragediei – Clubul Colectiv. El a spus că acel spaţiu era total impropriu şi că este „de neimaginat că acolo au putut să fie atâţia oameni la un concert”, informează Mediafax.
„Sunt îndurerat, sunt cutremurat, dar în același timp sunt și revoltat. Sunt revoltat că o astfel de tragedie de proporții s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureștiului. Atâția oameni tineri, nevinovați, care s-au dus să se distreze, au murit. Foarte multi sunt răniți. Voi merge acum să îi vizitez, să încerc să vorbesc cu ei. Este o mare, mare tragedie”, a declarat Iohannis, la Spitalul Floreasca.
Preşedintele a mai spus că tragedia s-a produs pentru că „au fost ignorate norme simple”: „Am vrut să văd locul. Este un spaţiu total impropriu, am discutat cu cei de faţă. Este de neimaginat că în acest spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert şi să se întâmple totul într-un timp atât de scurt. Tragedia s-a întâmplat pentru că au fost ignorate norme simple”.
Gabriel Oprea: Au fost între 300 și 500 de persoane, pe o suprafață de 425 metri pătrați
Totodată, ministrul Internelor, Gabriel Oprea, a anunțat că în clubul Colectiv se aflau între 300 şi 500 de persoane când a izbucnit incendiul, iar incinta are 425 de metri pătraţi.
„În jurul orei 22:36, la Clubul Colectiv, situat pe strada Tăbăcarilor din Bucureşti s-a produs un incendiu în timpul unui concert la care participau între 300 şi 500 de persoane. Incinta în care se desfăşura are o suprafaţă de 425 de metri, fiind situată la parterul corpului B al clădirii Pionierul. Primul apel de urgenţă a fost înregistrat la 22 şi 32 de minute, iar la ora 22 şi 43, primele echipaje de intervenţii ale pompierilor au ajuns la faţa locului, fiind activat Planul roşu de intervenţie”, l-a informat ministrul Internelor pe prim-ministrul Victor Ponta, sâmbătă, la începutul şedinţei extraordinare a Guvernului.
Vicepremierul Gabriel Oprea a mai spus că la intervenţie au participat aproximativ 500 de forţe, respectiv 181 de pompieri plus SMURD, 52 de mijloace de intervenţie, 29 de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, 87 de medici şi asistenţi, 160 de poliţişti, din care 72 de la Poliţia Rutieră cu 57 de autoturisme şi 8 motociclete, 60 de jandarmi şi 11 autospeciale ale Jandarmeriei.
„În jurul orei 0:15 a fost finalizată activitatea de evacuare a persoanelor afectate din clădire, iar la 0:43 incendiul a fost lichidat. În timpul intervenţiei, 180 de persoane au fost transportate la 12 spitale din Bucureşti. Din păcate, 27 de persoane au decedat în urma incendiului şi, pe măsură ce vor fi identificate victimele, vor fi anunţate familiile lor”, a mai declarat vicepremierul.
De asemenea, Victor Ponta le-a solicitat informări secretarului de stat Raed Arafat şi ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, mai informează Mediafax.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat în intervenţia sa că la Spitalul Militar Central sunt internate 14 victime şi a anunţat că două avioane şi trei elicoptere destinate evacuărilor medicale sunt pregătite în caz că este nevoie relocarea unor răniţi la alte spitale din ţară.
În urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv din centrul Capitalei şi-au pierdut viaţa 27 de oameni, iar alţi aproximativ 150 au fost răniţi. La acest moment, 146 de persoane sunt internate în 12 spitale din Bucureşti.
UPDATE. Medicii legiști au identificat 23 din cei 27 de morţi în incendiu
Medicii legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” au identificat, până sâmbătă seara, 23 din cele 27 de persoane decedate în incendiul din Club Colectiv. Una dintre victime a fost recunoscută de părinţi la Spitalul Universitar Bucureşti, au anunțat reprezentanții INML.
Abdo Salem, şeful Departamentului de Medicină Legală Clinică din cadrul INML, a declarat pentru Mediafax că au fost identificate 23 de persoane din cele 26 care au fost aduse la INML „Mina Minovici”, în timp ce pentru alţi trei nu s-a prezentat nimeni.
„În cazul celor trei persoane decedate pentru care nu s-a prezentat nimeni vom relua mâine (n.r. – duminică) investigaţiile pentru identificare, prin alte proceduri”, a precizat Abdo Salem.
Cea de-a 27-a persoană decedată în incendiu a fost recunoscută de către părinţi încă de vineri seară, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, potrivit managerului Cătălin Cârstoiu.
„Încă de ieri (n.r. – vineri) au venit părinţii. Era o tânără pe care au recunoscut-o după cizme”, a mai spus managerul SUUB.
INML a afişat, la intrarea în institut, lista cu cele 23 de persoane decedate care au fost identificate, acestea fiind: Ruşitaru Alexandru, Hamed Ştefan, Ioniţă Cătălina, Simion Alexandru, Epure Anda Ioana, Vulcu Maria, Florea Valentina, Opriţă Carmen Irina, Matei Gabriel, Palada Radu, Nelu Tilie, Ţelea Vlad, Enache Diana, Baldovin Nicoleta, Tripa Ioan, Georgescu Paul Alexandru, Rugină Adrian, Ignat Constantin, Laurenţiu Varlam, Alexandru Mihai, Ion Maria, Fieraru Valentin şi Vieru Mihaela.
Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat.
Printre cele 27 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei Goodbye to Gravity, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.
Martori aflaţi în club au declarat pentru Mediafax că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.
Sute de bucureșteni au aprins candele, sâmbătă seara, la intrarea în club Colectiv din Capitală.
Articole pe aceeași temă:
Cel putin 27 morti si 154 de raniti in urma unui incendiu intr-un club din Bucuresti
Timisoara este pregatita sa ajute Bucurestiul in cazul tragediei din clubul Colectiv
Trei zile de doliu national, in memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv
Premonitie stranie: Ziua in care murim, melodia lansata in Clubul Colectiv
Citiți principiile noastre de moderare aici!