Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. care a prezentat noul salon, a spus că România este pregătită pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola. Ministrul a mai anunțat că a fost constituit un Comitet naţional de coordonare, format din ministerele Sănătăţii, Afacerilor Interne, Apărării Naţionale, Afacerilor Externe şi Transporturilor și care are atribuţii din momentul în care apare o suspiciune, trebuind să coordoneze monitorizarea şi izolarea pacientului confirmat.
„Se ocupă cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal şi izolare. Este funcţional în acest moment. Echipamentele există şi aţi văzut că sunt deja, în spitalele desemnate, cum este «Matei Balş» pentru Bucureşti, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativă, cum este recomandarea OMS. Este un întreg etaj amenajat la Balş, cu circuit separat, fără a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interacţiona cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Întregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulanţe speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct”, a declarat Bănicioiu.
Ministrul Sănătății a mai vorbit și despre un spital modular, care va avea o capacitate de 20 de paturi și care va fi finalizat în perioada imediat următoare.
Potrivit ministrului, toate persoanele care ajung în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luate în evidență la intrarea în țară. Direcțiile de sănătate publică monitorizează starea de sănătate a acestor persoane timp de 21 de zile.
„Li se verifică temperatura şi sunt monitorizaţi 21 de zile. (…) Toţi cei care au intrat în România până acum (veniţi din Africa – n.r.) sunt monitorizaţi de DPS, starea de sănătate fiindu-le evaluată la fiecare două zile”, a spus Nicolae Bănicioiu.
În acest moment, aproape 20 de persoane, care provin din Africa, sunt sub monitorizare, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Potrivit ultimului bilanț publicat, vineri, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMF), febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 4.555 de persoane din 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite). La 14 octombrie, existau 3.410 cazuri şi 1.200 de morţi înregistraţi în Sierra Leone şi 862 de morţi din 1.519 cazuri în Guineea, ţara de unde s-a propagat epidemia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!