Organizația Salvați Copiii România a acordat asistență umanitară pentru 350 de copii ucraineni și familiile lor, la punctele de frontieră cu Ucraina. Aproximativ 60 sunt solicitanți de azil. Alte 400 de femei au primit sprijin, în punctele de frontieră de la Sighet, Siret, Giurgiulești și Isaccea.
Antalya are șase copii și a ajuns cu ei în siguranță în România. Soțul a rămas în Ucraina, să lupte în războiul care îi alungă pe tot mai mulți copii departe de casele lor, transmit cei de la Salvați Copiii România.
„Când am auzit sirenele, m-am gândit că este o simulare și nu un adevărat război, dar am realizat la scurt timp că toată truda noastră de până acum a fost în zadar. Împreună cu soțul, ne-am luat cei șase copii și am fugit spre un loc sigur, fără să știu de următoarea lovitură cu care ne vom confrunta, aceea de a călători cu cei șase copii fără sprijinul soțului, el trebuind să se înroleze conform legii care s-a dat.
Sunt recunoscătoare că nu aud sirene și bubuituri, sunt impresionată de oamenii binevoitori de aici și de ajutorul pe care ni l-ați acordat. Dumnezeu să vă răsplătească!”, sunt cuvintele transmise de Antalya celor de la Salvați Copiii.
Se află în prezent în punctul de intrare în România, la frontiera Isaccea.
Nevoi identificate la frontieră, de echipele locale Salvați Copiii România
- Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informații clare despre procedura de azil și despre regimul de tranzit;
- E nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât și în centre, sunt situații dramatice, cărora copiii le fac față cu greu;
- Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuși, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.
Organizația este prezentă în centrele pentru refugiați din Maramureș, Suceava și Galați, fiind pregătită să acorde ajutor umanitar persoanelor strămutate din Ucraina: pachete alimentare, produse de igienă personală, haine și încălțăminte. Salvați Copiii se află în legătură cu autoritățile.
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile copilului în România încă din 1990. În 2021, a acordat o atenție deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinților și adulților vulnerabili solicitanți de azil sau beneficiari ai protecției internaționale. 1.190 de copii și 571 de adulți au primit ajutor în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări din București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara.
O mână de ajutor ucrainenilor
Vă reamintim, a fost lansată prima strângere de fonduri pentru Cernăuți în urma unei solicitări de echipament de protecție civilă din partea primăriei de acolo.
Code for Romania, comunitatea de oameni care dezvoltă împreună soluții IT pentru a rezolva probleme ale societăţii, a creat o platformă – Dopomoha, pentru cei care se adăpostesc în România din calea războiului.
Fundația de Ajutor Medical Profilaxis împreună cu Centrul Medical Profilaxis din Timișoara anunță acordarea de servicii medicale gratuite (consult, ecografie, EKG etc) refugiaților ucrainieni care se află în trecere sau ajung să fie găzduiți în Timișoara sau în județul Timiș.
Programările se fac prin telefon, de luni până vineri, între 8-17, la numerele: 0748110390 sau 0748110395 sau la Centrul Medical Profilaxis, Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 106, Timișoara.
Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara cere ajutorul pentru a asigura necesarul de sânge pentru județul Timiș, dar și pentru Ucraina. Programul de recoltare a fost prelungit.
Pentru o organizare eficientă și unitară a misiunii umanitare și o bună centralizare a resurselor din județul nostru, comunicați intențiile de ajutor la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș, email cjccitimis@gmail.com, telefon: 0256 404 661, 0256 404 662, 0749 402 700.
Pe aceeași temă:
Nevoie de sânge pentru Timiș și Ucraina. Program prelungit la Centrul de Transfuzie din Timișoara
Timișoara pentru Ucraina: sprijin pentru femeile, copiii și răniții care ajung la Cernăuți
Citiți principiile noastre de moderare aici!