Salvați Copiii aduce un nou concept de educație non-formală numit Școala mobilă, care va merge în comunități izolate și profund afectate de sărăcie.
Pe parcursul celor 26 de ani de activitate, peste 15.000 de copii au fost sprijiniți în vederea integrării în învățământul de masă. Anul acesta sunt așteptați peste 1.500 de copii în cadrul programelor.
Cei 363 de preșcolari și 1.200 de elevi provin din București și mai multe județe din țară, precum Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Timiș, Suceava și Vaslui.
În anul școlar 2022-2023, peste 25% dintre copiii sub 6 ani nu mergeau la grădiniță, o etapă esențială în dezvoltarea unui copil.
Potrivit celor de la Salvați Copiii, România se confruntă cu cifre record la analfabetism funcțional, risc de sărăcie și excluziune socială. Lipsa unei prezențe constante afectează și școlile din țară. 16% dintre elevii de gimnaziu și 25% dintre elevii de liceu au avut probleme legate de nefrecventarea școlii.
Rapiditatea cu care cresc cazurile de nefrecventare a școlii și abandon școlar arată cât de necesară este prezența unor astfel de programe, mai transmit cei de la Salvați Copiii.
România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai scăzute cheltuieli publice dedicate educației copiilor, mai exact 3,2% din buget. Noul proiect de lege pentru învățământul preuniversitar care prevede alocarea a 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat pentru educație, promite rezolvarea sărăciei educaționale prezente în țară, dar rămâne de văzut dacă aceste modificări vor avea loc cât mai rapid și eficient.
Citiți principiile noastre de moderare aici!