Ministerul Afacerilor Externe are mult de lucru în ultima perioadă din cauza școlilor destinate minorităților.
Prima problemă a apărut în urma desființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Acestă unitate de învățământ nu mai este recunoscută după lung proces în urma căruia s-a decis că școala fusese înființată în mod abuziv. Populația maghiară din Târgu Mureș a considerat că această decizie este un afront adus atât minorității maghiar cât și Bisericii Romano-Catolice. Autoritățile de la Budapesta au reacționat în concordanță cu etnicii maghiari din România. Ambasadorul României de la Budapesta a fost chemat la discuții, iar Ungaria a decis să retragă sprijinul României în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Mai mult, maghiarii din Târgu Mureș au ieșit la protest miercuri și și-au strigat nemulțumirea și în română și în maghiară.
Probleme diplomatice au apărut și în relația României cu Ucraina. Guvernul ucrainean a decis pe 5 septembrie ca învățământul în școlile de stat să se desfășoare doar în limba oficială a statului, cu excepția câtorva materii care vor fi predate în engleză sau o altă limbă de circulație europeană. Această măsură afectează direct populația de origine română, școlile cu predare în limba română urmând să fie închise.
Așadar, există probleme diplomatice atât pe teren propriu cât și peste hotare, iar Ministerul Afacerilor Externe se află în situația ingrată de soluționa aceste chestiuni sensibile, în timp ce la nivelul comunităților minoritare este o atmosferă de incertitudine care duce încet încet la creșterea tensiunilor etnice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!