În ceea ce privește memorandumul, acesta stipulează că salariile gradelor didactice vor porni de la salariul mediu brut pe economie, așa cum este el calculat pentru sistemul de asigurări sociale. Acest lucru ar însemna că debutanții vor primi puțin sub 4.000 de lei pe lună, net.
În plus, memorandumul prevede și anumite investiții în infrastructura școlară, o creștere a indemnizației de concediu, precum și alte câteva facilități pentru profesorii care predau în medii defavorizate sau pentru cei care se pensionează. Documentul are o valoare juridică îndoielnică, astfel că acesta reprezintă, mai mult sau mai puțin, doar noi promisiuni, unele date de această dată și în scris.
În ceea ce privește examenele naționale, Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că se prelungește termenul pentru înscriere atât la Bacalaureat, cât și la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. Cum probele de competențe ale Bacalaureatului urmau să înceapă de curând, acestea au fost la rândul lor amânate.
Ce valoare are memorandumul
Memorandumul, în opinia Ligiei Deca, ar răspunde cerințelor federațiilor sindicale. Lucrurile, însă, sunt ceva mai complicate. Sindicaliștii nu au comentat atât legat de conținutul acestui document, unul cu care în general sunt de acord, cât forma propriu-zisă a acestuia. Teoretic, memorandumul este un „angajamentul oficial” al guvernului, după cum a spus ministrul. Practic, însă, de-a lungul timpului, guvernanții nu au prea ținut cont de acest fel de angajamente. Tocmai de aceea, sindicaliștii insistau pe elaborarea unui „act normativ”, adică fie ordonanță de urgență, fie hotărâre de guvern.
„O serie întreagă de decizii importante se asumă de Guvernul României prin memorandum. Grila de salarizare se asumă prin Legea Salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul pe care dascălii l-au dorit într-o formă oficială, publicată în monitorul oficial, este publicat în acest memorandum”, a răspuns Ligia Deca întrebărilor legate de acest aspect.
Ulterior, „memorandumul” s-a transformat într-o „declarație” care ca anexă documentul inițial. Nici forma aceasta, însă, nu prezintă prea multe garanții juridice.
Ar mai fi de menționat că din partea sindicaliștilor există și anumite critici legate de fondul acestor angajamente. De exemplu, ei doresc o creștere într-o singură etapă a salariilor până la nivel cerut, în timp ce executivul vorbește despre creșteri în trei tranșe: una de 40%, din ianuarie 2024, și încă două egale, din următorii doi ani. Reprezentanții celor două mari federații sindicale din Educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, spuneau că, în contextul actual, greva va continua, iar vineri, 9 iunie, în Piața Victoriei va fi organizat un nou protest, unul la care sunt așteptați 20.000 de participanți.
Pe de altă parte, ministrul Ligia Deca a mai spus că procentajul de participare la grevă printre profesori este pe un trend descendent. Deși lucrul acesta nu este negat de sindicaliști, au existat discuții legate de numărul exact al angajaților din Învățământ rămași în grevă. Potrivit unui mesaj al federațiilor, de marți seară, la acțiuni participă în continuare „134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei”.
Amânarea probelor de competențe
Ministrul a făcut anunțuri referitoare și la examenele naționale. Potrivit calendarului aprobat la începutul anului școlar, vineri, 9 iunie, ar fi urmat să fie ultima zi în care pot fi închise mediile elevilor de gimnaziu și de liceu din ani terminali. Tot vineri, ar fi trebui să se încheie și perioada de înscriere la Bacalaureat. În unele cazuri s-au dat amânări, în altele, urmează. În acest sens, Ligia Deca numai ce a semnat un nou ordin de ministru.
„Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a la seral și fără frecvență, perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. În ceea ce privește celelalte clase nu se impun modificări. În ceea ce privește înscrierile, se vor prelungi și ele până pe 13 iunie. În acest context, probele de competențe de la examenul de bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 20 iunie. În ceea ce privește probele scrise, nu se impune în acest moment modificarea calendarului. Ne dorim să nici nu fie nevoie de modificarea calendarului”, a mai declarat Ligia Deca.
În mod normal, probele de competențe de la Bacalaureat ar fi trebuit să se desfășoare între 12 și 21 iunie. Din cauza grevei, însă, există și posibilitatea ca acestea să fie echivalate cu notele de la clasă ale elevilor, după cum spunea tot ministrul Educației, în urmă cu câteva zile.
Trimite articolul
Xdeschideț școaleli că rămâne copi prost!
Serios amu: de săptămâna viitoare, ca la un semn tot profesorul revine la catedră, nu se recuperează nimic, se intră relaxat în vacanță și gata. Când veți rămâne 10% din numărul actual și când de la anul vi se va mări norma de lucru să vă gândiți și la mine.
Pentru cei mai dezghețați: reprofilați-vă să aveți o meserie când veți fi dați afară.
#vrajeli
totusi, am vazut o profesoara purtand diamante scumpe. cand faci reclama la bijuterii in excürsii pe banii fraierilor (cheltuielile is secrete insa) …asa da!
“CUM INDRAZNITI” ?!?
#din meditatii!
#din acte falsificate
#passive income!
ps: vand submarin. scorpene. nou noutz!
#🤪.. educata