Astfel, în săptămâna 3-10 octombrie, temperaturile vor scădea în toată țara. Cantitatea de precipitații va fi apropiată de cea normală pentru această perioadă.
Elena Mateescu, directorul ANM, a declarat, că în următoarele zile vremea se va răci, iar această răcire va aduce episoade de instabilitate atmosferică.
„Deocamdată vorbim de o lună octombrie, a doua lună din această toamnă, apropiată de normal în ceea ce privește atât regimul de temperaturi, cât şi regimul de precipitații. Se traduce printr-o probabilitate mai redusă să consemnăm fenomene de genul celor înregistrate în Statele Unite, dar nu excludem să avem perioade de instabilitate. Răcirea de săptămâna viitoare, mai ales de marţi, este posibil să aducă precipitații sub formă de lapoviţă şi ninsoare”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.
Săptămâna viitoare (3-9 octombrie), în Banat, potrivit ANM, valorile termice din timpul zilei vor marca o scădere și se vor încadra între 19 și 21 de grade, cu cele mai coborâte valori spre finalul intervalului. Temperaturile medii nocturne se vor încadra între 8 și 13 grade.
Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, în cea mai mare parte a Dobrogei şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi local, în sud-vestul Banatului și în lunca Dunării, mediile depășesc 12 grade Celsius.
Luna octombrie este considerată cea mai stabilă lună de toamnă, când vremea poate fi însorită multe zile la rând. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna octombrie a fost în anul 1952, când în Arnășești, Ialomița, au fost 39 de grade Celsius, arată datele ANM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!