Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat sâmbătă că se reiau bursele pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale şi de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998. Ea susține că principalul scop al acestui demers îl reprezintă formarea de specialişti în domenii de maxim interes pentru România.
„Proiectul «România Educată» explică necesitatea intensificării procesului de internaţionalizare a sistemului de învăţământ superior românesc, prin încurajarea membrilor comunităţii universitare să participe în mobilităţi internaţionale. În acest sens, ne propunem reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale şi de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998.
Prin această măsură, urmărim formarea de specialişti în domenii de maxim interes pentru România, precum: cel energetic, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, afaceri transatlantice, relaţiile internaţionale, diplomaţia Uniunii Europene sau guvernanţă europeană. Posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi aplicabilitatea cercetării româneşti, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare”, a scris Ligia Deca într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui Deca, cuantumul bursei lunare va fi de cel puţin 1.000 de euro. Statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfăşurare a stagiului şi retur. După finalizarea stagiului, bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în ţară.
Propunerile şi sugestiile cu privire la acest proiect, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, pot fi făcute până pe 16 ianuarie.
Trimite articolul
XMadam Deca sluga lui Klaus la ,,Romania educata ,, a uitat ca tinereii nostri injvata aici sau in vest pe banii nostrii si pleaca apoi oriunde in lume ca sa lucreze numai aici nu !Nu mai vreau sa le dam bani fara garantii ca cel putin 5 ani vor muncii aici in tara !! Am fost ,,fraieriti,, destul si le-am facut destule cadouri vesticilor cu minti luminate inscolite in Romania pe banii poporului care acum duce lipsa de medici ,ingineri ,etc!
-
Conform proiectului de hotărâre, banii sunt fără garanție. Adică bani risipiți.
In plus, deoarece exista alte programe care stimulează studiul în străinătate (Erasmus+, Universitatile europene, programe de diplome duble), rezulta ca acest program “educat” va reuși doar să reducă numărul masteranzilor și doctoranzilor autohtoni, ceea ce se va traduce într-o lipsa acută de forte tinere în învățământul superior romanesc.Prin urmare, un eșec pe linie. Sau, poate, un succes, atunci când vom vedea cine se va regasi printre cei selectați.
Este o veste bună, având în vedere decăderea învățământului superior. Universitatea Politehnica Timișoara colcăie de nonvalori, dar infatuați și infumurați, care își bat joc de studenți.