În urmă cu o săptămână, Administrația Prezidențială a informat că președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința CSAT.
Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
- stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse, implicații pentru România;
- poziționarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina;
- raport privind activitatea desfășurată de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2024 și principalele obiective pentru anul 2025;
- raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2024.
„În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale’, a menționat Administrația Prezidențială.
Este prima ședință a CSAT condusă de președintele interimar Ilie Bolojan.
La ședință participă premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, Radu Marinescu, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, directorul SIE, Gabriel Vlase, directorul interimar al SRI, Răzvan Ionescu, șeful SMAp, Gheorghiță Vlad, secretarul CSAT, Mihai Șomordolea.
În urmă cu o zi, Ilie Bolojan a participat la Paris la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai „Coalition of the willing” privind securitatea în Ucraina. După reuniune, el a declarat că România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistițiului de 30 de zile în Ucraina.
România nu va trimite niciun militar în Ucraina, dar țara noastră ar putea fi un hub de transport pentru forțele desemnate, în cazul unui plan de pace în țara vecină, a mai spus Bolojan.
UPDATE. Ședința CSAT s-a încheiat
România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare a armistițiului în Ucraina, prin infrastructura sa și alte capabilități, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de președintele interimar Ilie Bolojan.
„În cadrul ședinței au fost analizate evoluțiile războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei acum trei ani, cu accent pe analiza situației din teren, precum și pe stadiul și perspectivele negocierilor privind soluționarea acestui război de agresiune”, scrie în comunicat.
România salută rezultatele negocierilor recente de la Riad privind încetarea focului și eforturile SUA în această direcție, ca un prim pas spre ajungerea la un acord de pace, precizează sursa citată.
„Obiectivul fundamental rămâne o pace justă și durabilă, în urma căreia Ucraina, susținută de toți aliații săi, să poată începe reconstrucția țării și refacerea economiei. România, ca țară vecină, cu cea mai lungă graniță terestră și maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului.
Dorim ca Ucraina să se bucure de pace și să-și poată urma parcursul european, conform deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua. Poziția României rămâne consecventă în ceea ce privește faptul că încetarea focului trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanții solide de securitate și să descurajeze orice agresiune viitoare a Rusiei. Cooperarea transatlantică este vitală în acest proces. Negocierile de pace nu pot avea loc fără Ucraina și Europa”, s-a stabilit în urma ședinței CSAT.
Președintele interimar a prezentat membrilor CSAT rezultatele discuțiilor de la Summitul de la Paris, dedicat Ucrainei, la care a participat joi.
„Toți liderii prezenți au reafirmat continuarea susținerii financiare și militare pentru Ucraina și sprijinul ferm pentru o soluție negociată, care să conducă la o pace robustă, în interesul Ucrainei și al Europei’, precizează sursa citată.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCand incep conducatorii sa fie preocupati de promovarea pacii ?
-
Gratie faptului ca SUA si Rusia ocolesc Europa, suntem intr-un moment crucial in care pacea poate izbucni din moment in moment.
In ciuda UE. -
mai bine intreaba-l pe seful tau, Putin, cand isi ia soldatii sa-i duca acasa. si gata pacea, nu trebuie facut nimic mai mult.
-
cand veniti cu replici din astea papagalistice si schizofrenice va ia lumea in ras
-
dap, le-a transmis in csat todo list-ul primit de la macron, doara nu era sa dezbata cum se duce la vale totul din cauza scaderii ratingului de tara si a retrogradarii de la democratie viciata la redim hibrid
si nu cumva sa critice cineva vreo institutie a statului ca se indigneaza Banescu cel obisnuit cu “democratie” de tip ascultare bisericeasca ori manastireasca. staretul a decis, gata, ca de nu… anatema si excludere din online
În România, nici serviciile secrete, nici armata nu spun nimic liderii români continuă să tacă, de teamă asa cum se cunoastee si in istoria româniei, si Noi ne sacrificam pâna la prabusirea finala! Apoi ne trezim din amorteala si urlam victorie si ne grabim cu mâna întinsa si noi am fost șsiiii
– va rugam nu ne uitati!!!!…..- lașitate sau din nepăsare!?
Nu am nici o problema cu Armata,, cine vera sa lupte sa mearga acolo dar sa-si faca Asigurarea ca nu am bani de carat hotul sau bani de ingrijitoare.Copii de barosani sunt la Milano Paris Londra Nunich, Miami.