Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, a lansat un apel către Ponta de a nu supune unui risc inutil realizările făcute prin numeroase eforturi de „poporul român şi de guverne de centru dreapta”.
„Solicit primului ministru al Guvernului României, Victor Ponta, să îşi prezinte imediat demisia din funcţia de prim-ministru, ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru acuzaţii grave de corupţie. Poporul român merită o carte de vizită mai bună decât un prim ministru trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor”, a declarat Joseph Daul, printr-un comunicat de presă emis de PPE.
La rândul său, Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a spus că premierul „ar trebui să facă un pas înapoi şi să lase justiţia să decidă”. Weber a solicitat demisia imediată a premierului Victor Ponta, acesta fiind singurul premier care va fi judecat în timpul mandatului, notează Mediafax.
„Victor Ponta este singurul premier ce va fi judecat în timpul mandatului, împotriva lui fiind formulate în mod oficial mai multe capete de acuzare pentru corupţie (n.r. – fals în înscrisuri sub semnătură privată, 17 infracţiuni, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor şi conflict de interese). Din această cauză imaginea României are de suferit fiind în acelaşi timp o dovadă a lipsei de respect pentru cetăţenii români, care merită mult mai mult”, se arată într-un comunicat de presă al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.
Și preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat pentru Mediafax, că, într-o democraţie, un oficial ar trebui să îşi dea demisia de îndată ce ajunge în atenţia procurorilor, făcând referire la situația lui Ponta.
„Într-un stat democratic, în care funcţionează statul de drept, este de la sine înţeles că un oficial trebuie să îşi prezinte demisia de îndată ce procurorii reţin asupra sa acuzaţii. Acest lucru nu ţine doar de cultura politică a unui stat. Este o formă de prevenire a degradării instituţiei pe care oficialul o reprezintă”, a declarat pentru Mediafax, Gunther Krichbaum.
Acesta a făcut referire și la situația președintelui Germaniei Federale, Christian Wulff, care a demisionat în 2012, în situaţia în care doar se confrunta cu perspectiva urmăririi penale pentru fapte de corupţie.
„Desigur, există întotdeauna prezumpţia de nevinovăţie, ca principiu fundamental. Christian Wulff, de exemplu, a fost achitat, ulterior, însă un astfel de proces implică timp şi energie. Pentru binele propriei ţări, orice persoană care deţine o funcţie publică trebuie să fie în măsură să se concentreze în întregime asupra mandatului sau”, a mai precizat Krichbaum.
Articole pe aceeași temă:
Victor Ponta, trimis in judecata
PNL va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta
Citiți principiile noastre de moderare aici!