Procurorii au emis cinci ordonanțe de reținere, după ce au audiat 25 de persoane suspectate de delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, au declarat surse judiciare pentru Mediafax, marți.
Potrivit acestora, au fost reținuți: Dragoş Bîlteanu, preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana, Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, Adrian Victor Prodan, membru în Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia și Stere Gardan. De asemenea a fost reținut şi avocatul Nicolae Mergeani, și el membru în Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia, fiind cercetat pentru spălare de bani în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.
Cele cinci persoane reţinute vor fi prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DIICOT au audiat cele 25 de persoane după ce au făcut 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad.
Printre cei audiaţi s-a aflat și tatăl lui Dragoş Bîlteanu, Gheorghe Bîlteanu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia. În timpul audierilor, lui Dragoş Bîlteanu i s-a făcut rău, iar procurorii au chemat o ambulanță pentru a-i acorda îngrijiri medicale.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional care avea ca scop obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea societăților (în modalitatea însuşirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, care erau controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, pentru a ascunde provenienţa banilor.
“În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.
În plus, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti. Procurorii DIICOT spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, iar operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat – Crişana SA până la un nivel mai mare decât cel de pe piaţa principală, lansând semnale false în legătură cu cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa “deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale. Beneficiarii acestor operaţiuni ar fi fost liderii grupării.
Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară a declarat pentru Mediafax că ASF a sesizat autorităţile în legătură cu anumite tranzacţii derulate în septembrie 2013 cu acţiunile SIF Banat-Crişana.
“ASF nu este abilitată să încadreze infracţiunea de abuz de piaţă şi manipulare. Doar face supravegherea şi sesizează organele competente. SIF Muntenia nu a fost implicată în tranzacţiile cu acţiuni din septembrie care au făcut obiectul sesizării siniţiate de ASF, însă acţiunile societăţi au fost suspendate de la tranzacţionare pentru că SAI Muntenia controlată de SIF Banat-Crişana, dar şi ca urmare a impactului mediatic al informaţiei”, a declarat el.
SIF Banat-Crişana controlează pachetul majoritar de acţiuni la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia. SIF Banat-Crişana este condusă de Dragoş Bîlteanu, preşedinte al Consiliului şi director general. În Consiliul de Administraţie se mai regăsesc: Ştefan Dumitru, vicepreşedinte, Ion Stancu, Adrian Petreanu, Valentin Chiser şi Najib El Lakis.
Foto: Economica.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!