În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă, a anunţat că toţi colegii săi vor vota “pentru”, considerând că “este vorba de un semnal politic pe care România îl lansează atât în relaţiile cu Republica Moldova, cât şi cu UE”. “Este un acord care va fi profitabil în primul rând pentru cetăţenii moldoveni”, a spus senatorul PSD.
Din partea PDL, senatorul Viorel Badea a ţinut să puncteze că Acordul marchează revenirea la normalitate în privinţa relaţiei cu “cei de lângă noi”. ”Grupul nostru va propune reactivarea comitetului interparlamentar cu Republica Moldova, vom face tot ce e posibil pentru readucerea politicii pe care am iniţiat-o în anii 1998-2000 în ceea ce priveşte comunităţile româneşti de pretutindeni”. La rândul său, senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei a ridicat problema unui acord similar şi cu Ucraina.
Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a precizat că liberalii consideră Acordul drept “un prim pas de apropiere” şi de realizare a idealului de a trăi “împreună într-o Europă unită, cu frontiere spirituale”.
Un punct de vedere pentru susţinerea Acordului a fost exprimat şi de senatorul UDMR Verestoy Attila. ”E firesc ca UDMR să-şi exprime nu numai acordul, dar şi satisfacţia pe care o simţim în momentul în care acordăm aceeaşi atenţie pe care noi am dorit-o şi am primit-o când doream ca aceste legături fireşti, cum sunt şi cele între români şi români, să fie ajutate, sprijinite, ca un prim pas într-adevăr să avem şansa ca în Europa unită să fim împreună”, a spus el.
În final, senatorii au ratificat în unanimitate, cu 90 de voturi “pentru” Acordul dintre guvernele României şi Republicii Moldova.
Şi deputaţii au votat, luni, în unanimitate, proiectul de Lege de ratificare a Acordului româno-moldovean privind micul trafic de frontieră între cele două ţări, care permite şederea fără viză în România pe o perioadă limitată a moldovenilor din zona frontierei comune.
Acordul dintre România şi Moldova a fost semnat pe 13 noiembrie 2009 la Bucureşti, cu ocazia vizitei premierului moldovean Vlad Filat, care a solicitat ca acordul să fie ratificat până la sfârşitul anului. Conform acordului, cetăţenii care locuiesc în mod legal de cel puţin un an în zona frontierei comune vor putea să intre şi să rămână în zona de frontieră a statului vecin pentru o perioadă neîntreruptă de trei luni.
Accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui paşaport valabil şi a permisului de mic trafic de frontieră, permis ce va avea valabilitatea cuprinsă între doi şi cinci ani. În expunerea de motive a legii, se arată că actul normativ nu contravine normelor europene privind securitatea frontierelor. “Aplicarea acordului corespunde şi interesului Uniunii Europene ca frontierele cu vecinii săi să nu constituie o barieră în calea comerţului, a schimburilor sociale şi culturale”, se arată în expunerea de motive.
Premierul Emil Boc le-a solicitat, pe 6 ianuarie, parlamentarilor adoptarea, în cadrul sesiunii extraordinare, a Acordului cu privire la micul trafic de frontieră cu Republica Moldova, precizând că a avut o discuţie în acest sens cu omologul său moldovean.
“Aş profita de această ocazie şi de prezenţa la acest microfon de a vă solicita şi sprijinul pentru ca în această sesiune extraordinară, în măsura în care este posibil, pe baza colaborării pe care o stabilim şi cu Camera Deputaţilor să ratificăm şi Acordul cu privire la micul trafic de frontieră cu Republica Moldova, un document extrem de important care vizează relaţiile României cu Republica Moldova şi care constituie o prioritate pentru ambele guverne”, a spus premierul, mulţumind Parlamentului pentru disponibilitatea de a fi prezent în sesiune extraordinară pentru Legea de abilitare a Guvernului şi pentru Legea bugetului.
Emil Boc a adăugat că premierul Vlad Filat, cu care a avut o discuţie zilelor trecute, “aşteaptă de la Bucureşti un semnal că în Parlament acest Acord să fie ratificat cât mai repede cu putinţă”. Boc a spus că ulterior, la nivelul Executivului, vor fi făcute demersurile tehnice ca acest Acord să fie în vigoare cât mai repede cu putinţă.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!