În fiecare an, de 8 noiembrie, sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiția creștină spune că nu este doar un motiv de sărbătoare, dar și de reculegere și de pomenire a celor plecați din această lume.
Pentru această sărbătoare a fost aleasă data de 8 noiembrie deoarece opt exprimă veșnicia, iar luna noiembrie este a noua lună de la martie, când Arhanghelul Gavril i-a binevestit Fecioarei Maria că Îl va naște pe Iisus Hristos.
De această sărbătoare este bine să se aprindă o lumânare în casă pentru sufletele celor care nu mai sunt. Tot în această zi, tradiția spune că este bine să se aprindă o lumânare și pentru sănătatea celor vii și belșug în casă.
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil:
- Mihai, Mihaela, Michaela, Mihail, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Miță, Michi, Mihalache, Mihalcea, Mihalache
- Gabriel, Gabriela, Găbiță, Gabi, Gavril, Gavriil
Mai sunt alte patru zile liturgice dedicate pomenirii Sfinților Arhangheli sau unor minuni făcute prin puterea lor, conform creștinortodox.ro:
- Pe 6 septembrie se săvârșește pomenirea unei minuni făcute de Sf. Arhanghel Mihail, la Chones, în Colosse din Frigia;
- Pe 26 martie, a doua zi după praznicul Buneivestiri, prăznuim Soborul (Adunarea) mai-marelui voievod Gavriil;
- Pe 13 iulie, prăznuim al doilea Sobor al Arhanghelului Gavriil, care este la origine ziua sfințirii unei biserici vestite a Sfanțului Arhanghel Gavriil;
- Serbarea Arhanghelului Gavriil din Adin, în ziua de 11 iunie (fără slujba), când se comemorează apariția acestui sfânt Arhanghel la o chilie din Sf. Munte (Adin), unde el ar fi învățat pe un călugăr să cânte pentru prima oara partea de la început a Axionului Sfintei Fecioare: „Axion ești, adică/ Cuvine-se cu adevărat…”. Faptul s-ar fi întâmplat prin sec. X, iar serbarea a rămas până azi limitată la mânăstirile athonite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!