Ministrul Daniel David consideră că o astfel de abordare poate ajuta la identificarea rapidă a elevilor implicați în consumul sau vânzarea de substanțe interzise, fără ca semnalizatorii să fie stigmatizați.
Ministrul a subliniat că este esențial ca școlile să adopte o cultură organizațională în care consumul de droguri să fie considerat „de neacceptat”.
„Dacă anunț că văd un coleg care consumă sau vinde droguri, nu trebuie să fiu văzut ca pârâciosul clasei, ci ca o persoană responsabilă, și să fie un element de apreciere în cultura organizațională a școlii”, a declarat Daniel David.
În cadrul aceleași dezbateri, ministrul a propus trei direcții principale pentru combaterea consumului de droguri în școli. Prima vizează crearea unui mediu „curat” în jurul unităților școlare, unde nu ar trebui să existe trafic de droguri sau dealeri.
În al doilea rând, este necesară implementarea unor programe de prevenție primară și secundară, care să implice atât profesori, cât și părinți, pentru a detecta semnele timpurii ale consumului de droguri.
„Nu vrem să transformăm profesorii și părinții în psihologi și medici. Nici nu putem să facem o prevenție primară și secundară fără ei, fiindcă până la urmă sigur cineva ar putea să spună că educația principală sau educația cheie fundamentală n-ar fi trebuit făcută în familie? Dar nu vreau să problematizez aceste lucruri. Spun asta doar ca să înțelegem că specialiștii nu pot să fie eficienți în prevenție fără părinți și fără profesori”, a spus ministrul.
Ultima abordare propusă se referă la tratarea și prevenirea recăderilor pentru elevii care au ajuns deja într-o fază de dependență, subliniind importanța accesului la servicii medicale și psihologice bazate pe dovezi.
De asemenea, Daniel David a evidențiat importanța activităților alternative, precum sportul, ca metodă de a canaliza impulsurile adolescenților și de a reduce tentația consumului de droguri.
„Noi în psihologie avem o chestie care se numește «regula mortului». Dacă tu spui oamenilor ce să nu facă, îi tratezi ca pe niște morți, fiindcă un mort nu consumă droguri, nu consumă alcool, nu fumează și așa mai departe. Unor oameni trebuie să le spui și ce să facă, ca un comportament alternativ.
Și atunci în școli va trebui să avem grijă să avem stimulări comportamentale pe diverse activități sportive sau de alt tip, care să stimuleze această tendință pe care tinerii o au de a-și testa impulsurile, viola reguli într-o anumită limită, spre exemplu, și controlabilă și avea acea stare de bine care de foarte multe ori este cea care este căutată prin consumul de droguri”, a adăugat ministrul.
Trimite articolul
X“siguranta elevilor este pe primul loc” in tara unde nu au veceuri si le cade acoperisul in cap. tare
Eu zic sa-i lasam pe elevi sa decida daca vor sau nu sa se drogheze. Pina la urma, educatia primita acasa ar trebui sa fie factorul principal in aceasta decizie.