Concret, acțiunile în stradă ale FNS „PRO.ASIST” ar urma să înceapă în 28 august. De altfel, până la finalul lunii ar urma să fie aprobate, conform declarațiilor premierului Marcel Ciolacu, și ordonanțele de urgență prin care guvernul vrea să stabilizeze deficitul bugetar. Până atunci, însă, sindicaliștii cer guvernanților să opereze cel puțin trei modificări în textul celei privind cheltuielile bugetare, față de varianta care a circulat „pe surse” în spațiul public.
Solicitările FNS „PRO.ASIST”
Potrivit celor de la FNS „PRO.ASIST”, solicitările care ar opri începerea acțiunilor în stradă ar fi trei la număr:
-
„exceptarea asistenței sociale de la prevederile privind anularea posturilor vacante sau această tăiere a posturilor vacante să se realizeze la cel mult 30% din acest număr așa cum este prevăzut pentru alte domenii bugetare (neexceptarea va conduce la colaps în asigurarea serviciilor sociale adresate copiilor/tinerilor și persoanelor cu dizabilități);
-
exceptarea de la modificările privind restructurarea autorităților publice locale/ instituțiilor publice aflate în subordinea Consiliilor Județene, în speță referindu-ne la DGASPC, DAS, SPAS (se va ajunge implicit la restructurarea/diminuarea numărului de posturi de asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități cu impact direct asupra acestor persoane vulnerabile care necesită îngrijire permanentă dar și a diminuării personalului din cadrul DGASPC, DAS, SPAS care oferă servicii persoanelor aflate în diverse situații sociale și care în acest fel vor avea de suferit);
-
exceptarea personalului din asistență socială de la prevederea care limitează acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru salariații care obțin venituri salariale peste 10.000 lei (reprezintă un stimulent în plus pentru a atrage personal sau pentru a rămâne în sistem dar și un sprijin pentru salariații din sistem ca modalitate de recuperare având în vedere categoria de beneficiari cu care se lucrează și condițiile de muncă)”.
Ordonanța în cauză
Vă amintim că guvernul își propune să reducă deficitul bugetar prin adoptarea a cel puțin două OUG-uri: unul cu reducerea cheltuielilor bugetare și altul cu măsuri fiscale, la care ar putea să adauge și un al treilea care să contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Scopul ar fi ca deficitul bugetar să nu treacă de cel de anul trecut, 6,2%, lucru ar putea duce la blocarea fondurilor europene.
„Astăzi am stat cu domnul ministru al Finanţelor, cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă, am stat toţi trei şi am hotărât un lucru foarte clar: reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024, ceea ce ne asumăm noi ce facem. Va trebui dată cel târziu la sfârşitul acestei luni. Avem un calendar făcut, astăzi am avut ultima discuţie politică, urmează să le comunicăm şi noi în partide, cu toate că sunt lucruri care ţin de Executiv şi de Guvernul României, nu de partidele politice. Până la sfârşitul acestei luni, cele două ordonanţe principale vor fi date în acelaşi timp, concomitent. Vor fi date concomitent, în oglindă, să se vadă foarte clar că reducerile cu veniturile, nu poţi să faci echilibrare macroeconomică fără venituri şi fără… Se vor da concomitent, astfel încât lumea să poată compara, cât scădem din cheltuieli, atât venim şi cu venituri”, declarase premierul Marcel Ciolacu la începutul acestei săptămâni.
Critici asupra acestor măsuri, și în mod special a celor fiscale, pentru mediul privat, au venit din mai multe direcții. De exemplu, au prezentat opinii pesimiste sau critice reprezentanții Universității Politehnice din Timișoara (UPT) sau Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Acesta din urmă a purtat ulterior și o dispută de la distanță cu Alfred Simonis, în privința Stadionului Dan Păltinișanu, liberalul arătându-se îngrijorat că, odată cu reducerea cheltuielilor bugetare, ar putea fi oprită și construirea acestuia. Social-democratul, însă, a considerat această ieșire ridicolă, promițând o hotărâre de guvern în acest sens.
Tot joi, 10 august, cu privire la ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare, au transmis critici și reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație. Pe scurt, sindicaliștii spun că măsurile de austeritate vehiculate în spaţiul public reprezintă „un mesaj de falsă responsabilitate”.
Pe aceeași temă:
UPT: măsurile fiscale propuse de guvern, „o intervenție pompieristică”
Trimite articolul
XWow, poti sa lucrezi in asistenta sociala si sa castigi 10.000 ? Plus indemnizatii de masa si vouchere… suna tentant.
Din pacate angajatii din mediu privat nu prea isi permit sa iasa in strada sa isi apere drepturile. Se tot vorbeste de eliminrea facilitatilor angajatilor din IT , constructii , alimentar, dar sa luam in calcul ca angajatii din mediu privat nu au facilitati ca vaucere de vacanta. Mai bine ar face o analiza de reducere a concediilor medicale si in ce parte s-au consumat cele mai multe, nu cred ca ar fi o surpriza ca la bugetari, la privat daca ai prea multe concedii medicale , te concediaza.
-
de ce ar vrea cineva “vaucere” de vacanta? de vacante va arde voua?